de Diana Georgescu
Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale şi conţine uleiuri volatile, taninuri, vitaminele B1 şi C, mucilagii şi celuloză. Există mai multe specii, cele mai cunoscute fiind cimbrul de grădină (Satureja hortensis) şi cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), ce au proprietăţi terapeutice asemănătoare. Aceste două specii se recomandă pentru stimularea diurezei, eliminarea paraziţilor intestinali, îmbunătăţirea digestiei.
Acţionează împotriva crampelor stomacale
Un remediu în cazul crampelor stomacale, contracţiilor şi durerilor abdominale pe fond nervos e infuzia fierbinte de cimbru de grădină, din care se bea o cană, cu înghiţituri mici. Pentru tratamente de lungă durată se consumă zilnic o jumătate de litru de infuzie combinată.
Tinctura şi uleiul, bune în caz de probleme respiratorii
În cazul bronşitelor sau virozelor respiratorii se recomandă tinctura de cimbru, câte o linguriţă de patru-şase ori pe zi, în cure de maximum 12 zile. Pentru a grăbi vindecarea, se recomandă combinarea, în proporţie de doi la unu, cu tinctură de rădăcină de ciuboţica-cucului.
Câteva înghiţituri de infuzie fierbinte din plantă sunt un remediu de urgenţă, cu efecte bronhodilatatoare, expectorante şi calmare rapidă în cazurile de bronşită cronică, tuse convulsivă sau tuse productivă.
Tratamentul cu ulei volatil se recomandă pacienţilor care suferă de astm, pneumonie sau infecţii respiratorii recidivante. Se administrează câte două-trei picături, de patru ori pe zi, în cure de 10 până la 12 zile. Acesta are un efect antibiotic şi bronhodilatator puternic, care uşurează respiraţia şi elimină infecţiile bacteriene. Este bine ca uleiul să fie diluat în infuzia combinată de cimbru.
Pentru laringită, faringită şi amigdalită se ia ulei de cimbru, câte două-trei picături, cu puţină apă, de trei ori pe zi. De asemenea, se poate face gargară cu infuzie combinată, cel puţin de două ori pe zi, timp de cinci minute. Tratamentul are o durată de cinci-şapte zile în cazul formei acute sau de 12 zile pentru forma cronică.
Împiedică degradarea celulelor nervoase
Pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale se recomandă administrarea zilnică a câte patru linguriţe cu tinctură de cimbru. Tratamentul durează 28 de zile şi se urmează de patru ori pe an, cu pauze de două luni între două cure. Cercetările au arătat că cimbrul împiedică depunerea grăsimilor pe vasele de sânge din creier, menţinând circulaţia la un nivel optim. Tot el împiedică îmbătrânirea şi degenerarea celulelor sistemului nervos, datorită proprietăţilor antioxidante, favorizând atenţia şi concentrarea mentală.
• Pulberea se obţine prin măcinarea cât mai fină a părţilor aeriene ale plantei. Uleiul volatil se extrage prin procedee industriale. Pentru tinctura de cimbru se pun într-un borcan 15 linguri cu pulbere, peste care se toarnă 400 ml alcool alimentar.
Medicamentul-minune
Pliniu cel Bătrân a citat uleiul de cimbru în scrierile sale, iar medicii greci şi romani îl recomandau în cazul bolilor digestive sau al celor respiratorii. Arabii considerau uleiul volatil de cimbru drept panaceu, capabil să vindece foarte multe dintre molimele acelor timpuri. El prevenea şi ajuta la combaterea ciumei, holerei, tuberculozei sau a frigurilor galbene. Dacii numeau cimbrul „cinuboila” şi îl foloseau atât ca remediu, cât şi în alimentaţie.
• Uleiul volatil de cimbru nu este recomandat gravidelor. De asemenea, este contraindicat în ulcerul gastric şi duodenal, în gastritele hiperacide.