de Daniela Anton
Tonic, stimulent gastric, antimicrobian, dezinfectant şi vermifug, pelinul este planta de care aveţi nevoie când suferiţi de diverse afecţiuni. Iată ce vindecă pelinul şi cum puteţi să obţineţi reţete pe baza acestei plante-minune.
Cel mai cunoscut tonic amar
Pelinul reprezintă cel mai puternic tonic amar de la noi. Este răspândit mai ales în zona de câmpie şi de dealuri joase, în locuri necultivate, pe lângă garduri, drumuri, pe prundişul râurilor. Poate atinge chiar şi înălţimea de un metru. Se folosesc atât frunzele, cât şi florile, acestea din urmă fiind de culoare gălbuie. Fructele sunt nişte bobiţe mici albicioase.
Tratează intoxicaţiile alimentare
Aţi mâncat ceva şi vă este rău? Pelinul este o plantă depurativă, care stimulează ficatul şi eliminarea toxinelor din organism. Preparaţi o infuzie din două linguriţe cu pelin şi o cană cu apă şi beţi câte o cană pe zi timp de o săptămână.
Pelinul e un remediu excelent şi în cazul în care v-aţi deranjat la stomac sau aveţi o digestie foarte dificilă. Nicio plantă nu se compară cu pelinul când e vorba despre stimularea digestiei. Preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă cu pelin uscat cu o cană cu apă şi o beţi cu 5-10 minute înainte de masă.
Băi de şezut pentru infecţii
Pentru cazurile de arsuri preparaţi un ceai concentrat din şase linguri cu pelin şi o cană cu apă clocotită. Lăsaţi să se răcească, apoi tamponaţi zona arsă sau infectată cu ceai de pelin şi lăsaţi-o să se usuce. În câteva zile veţi vedea şi rezultatele. Dacă vă confruntaţi cu infecţii, sunt indicate băile de şezut cu infuzie de pelin, dimineaţa şi seara. Acestea au efect antimicotic şi antiinflamator.
Tinctura stimulează memoria copiilor
Mod de preparare: într-un borcan cu filet se pun 15 linguri cu pulbere de pelin, peste care se adaugă două pahare (400 ml) cu alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi ingredientele se lasă să se macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează. Apoi, tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.
Administrare: din acest remediu se administrează câte 50 de picături diluate în puţină apă, de patru ori pe zi, deoarece stimulează digestia. În amestec cu tinctura de chimen, în părţi egale, se administrează câte patru linguriţe zilnic. Cura durează timp de 21 de zile în cazul copiilor care se concentrează foarte greu, având şi probleme de memorare. După o pauză de 14 zile, cura se poate repeta.
Vinul combate indigestia
Mod de preparare: într-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite în prealabil. Ingredientele se lasă să se macereze timp de trei săptămâni, după care licoarea obţinută se strecoară.
Administrare: se iau una-trei linguri cu acest vin înainte sau după masă. Acest remediu stimulează activitatea tubului digestiv, combate balonarea şi indigestia. Terapia trebuie urmată timp de trei săptămâni.
Siropul aduce pofta de mâncare
Mod de preparare: într-un borcan de 400 ml se pun 15 linguri cu frunze proaspete de pelin, tăiate mărunt. Deasupra se toarnă miere, până când se umple borcanul. Se astupă borcanul cu un capac, apoi se lasă la macerat timp de o lună. Se obţine un sirop vâscos, amărui şi aromat, cu efecte tonice, digestive, carminative (reduce balonarea) şi laxative.
Administrare: copiilor mofturoşi la mâncare li se recomandă câte o linguriţă cu sirop cu 15 minute înainte de fiecare masă, deoarece stimulează pofta de mâncare.
Infuzia se foloseşte extern
Mod de preparare: se pun la macerat patru linguri cu pelin mărunţit într-o jumătate de litru de apă. După 10 ore se filtrează. Infuzia obţinută prin macerare la rece se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe tot într-o jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute. Licoarea se lasă să se răcească şi se filtrează. În final se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată, care se foloseşte extern, sub formă de comprese şi de spălături.
• Gravidele, femeile care alăptează şi cei care suferă de boli nervoase nu au voie să urmeze un tratament cu pelin.