de Daniela Anton
A venit vremea caiselor, aşa că veţi putea consuma în voie aceste fructe micuţe şi pufoase. Pe lângă gustul minunat şi hidratarea pe care le oferă, caisele sunt pline de nutrienţi care vă ajută în nenumărate probleme de sănătate. Iată care sunt beneficiile caiselor.
Bogate în antioxidanţi
Dacă în trecut chinezii foloseau caisele ca tratament de înfrumuseţare sau de prelungire a vieţii, astăzi s-au găsit şi numeroase alte întrebuinţări terapeutice care au, de cele mai multe ori, rezultate miraculoase. Fiind o sursă abundentă de vitaminele A, C, B şi betacaroten, caisele îmbunătăţesc vederea şi ajută la regenerarea ţesuturilor şi a nervilor. Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sunt recomandate în cazurile severe de anemie. Ca un adevărat izvor de vitamine, caisele ajută la tonifierea ficatului, stomacului şi a inimii, contribuind la refacerea unor ţesuturi importante ale acestor organe. Luptând împotriva infecţiilor sau a bacteriilor, caisele au efecte laxative datorită conţinutului lor de celuloză şi pectină. Aceste fructe dispun de amigdalină (laetril), binecunoscuta vitamină B17, care joacă un rol important în lupta cu diverse boli incurabile, precum cancerul.
Tratează bronşita
Pentru tratarea bronşitei şi a astmului se fac, de două ori pe an, cure cu miez de sâmbure de caisă, tratament care are efect imunostimulator şi imunomodulator. Zilnic se consumă câte cinci miezuri dimineaţa, la micul dejun, timp de 60 de zile. Şi caisele proaspete au efecte antiinflamatoare şi antioxidante, prevenind apariţia astmului şi a unor afecţiuni pulmonare.
Previn apariţia cancerului
Antioxidanţii puternici care se găsesc în caise ajută organismul în lupta cu radicalii liberi care vă distrug celulele şi ADN-ul din ele. Studiile recente au arătat că seminţele de caise luptă împotriva cancerului, datorită compuşilor numiţi „laetrile”. De asemenea, aceste fructe îmbunătăţesc vederea. Pentru că sunt bogate în vitamina A şi în carotenoide, ajută la păstrarea sănătăţii ochilor. Potrivit unei cercetări recente, consumul caiselor de cel puţin trei ori pe zi poate preveni apariţia degenerării maculare - o boală oculară gravă care afectează vederea pe măsura înaintării în vârstă. Curele durează şase săptămâni, iar fructele se mănâncă proaspete, câte 500 g în fiecare zi.
Protejează inima
Varietatea de nutrienţi care se găseşte în caise joacă un rol important în menţinerea unei sănătăţi de fier, în special în protejarea sistemului cardiovascular şi prevenirea bolilor de inimă. Benefic este betacarotenul, care ajută în acest sens, prevenind formarea plăcilor oxidate de colesterol rău numit LDL. În plus, caisele ajută la detoxificarea sângelui. Nutriţioniştii recomandă în această perioadă să consumaţi multe caise proaspete, în special dacă aveţi probleme cu digestia. Datorită faptului că sunt bogate în fibre naturale, aceste fructe sunt esenţiale pentru sănătatea colonului, ajutând la digestia şi la reglarea metabolismului. Mai mult, oferă şi potasiu, ce are un efect pozitiv în scăderea tensiunii arteriale.
Recomandate anemicilor
Indiferent cum le mâncaţi, caisele conţin o cantitate importantă de fier, care vă va ajuta în producerea hemoglobinei, responsabilă pentru oxigenarea corpului. Mai mult, puteţi consuma caise dacă vă simţiţi obosiţi.
Sâmburii de caise conţin, între altele, lecitină şi acetilcolină, două substanţe foarte importante pentru procesele de memorare. Se consumă câte 5-10 sâmburi de caise pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Studiile mai arată că miezul caiselor conţine şi vitaminele din complexul B, care împiedică sau stopează procesele degenerative la nivelul creierului, ce apar în cazul Alzheimerului.
Stimulează procesul de creştere la copii
Caisele proaspete, sub formă de piure, sunt printre primele fructe ce pot fi mâncate de bebeluşi atunci când începe să le fie diversificată hrana. Ele stimulează dezvoltarea normală a oaselor, susţin imunitatea, protejează de indigestie şi de constipaţie.
Reduc senzaţia de foame
Dacă vreţi să scăpaţi de kilogramele în plus, consumaţi cât de multe caise puteţi. Aceste fructe sunt extrem de sărace în calorii, deoarece conţin fibre alimentare care rămân mult timp în stomac, împiedicând reapariţia senzaţiei de foame, şi, în plus, au efect laxativ.
Menţin tenul sănătos
Dacă aveţi tenul gras, seboreic spălaţi o caisă bine coaptă, o tăiaţi în două, scoateţi sâmburele şi masaţi cu pulpa fructului tenul curăţat în prealabil cu puţină apă călduţă. Se repetă în fiecare zi, ceea ce va face ca tenul să devină mai curat, mai strălucitor şi pielea mai elastică. Pentru tenul îmbătrânit, se folosesc trei fructe bine coapte, care se mixează până se obţine o pastă omogenă. La această pastă se adaugă o lingură cu smântână şi una cu miere lichidă, amestecându-se foarte bine. Apoi se întinde în strat uniform, pe tenul curăţat în prealabil. Se lasă să acţioneze 10-12 minute, apoi se spală faţa cu apă călduţă.
• Caisele conţin un salicilat natural ce poate declanşa reacţii alergice la persoanele sensibile la aspirină.
Ingrediente: 500 g caise tari, 200 g zahăr, trei pahare cu apă, o linguriţă cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se pun la fiert apa şi zahărul. În acest timp se curăţă caisele de pieliţă şi se lasă să stea în apă rece. Când zahărul s-a topit, se pun zeama de lămâie şi caisele scoase din apă rece. Se lasă să fiarbă la foc mic, în câteva clocote, luând spuma în timpul fierberii.