de Cătălina Tăgârţă
Numit de mulţi cercetători „moartea albă” dacă este consumat frecvent, zahărul poate da dependenţă şi deteriorează calitatea şi durata vieţii. Experţii avertizează că până şi dulciurile şi mâncărurile rafinate, despre care se ştie că nu conţin îndulcitori, tot au îndulcitori într-o cantitate mai mică. De aceea, medicii atrag atenţia persoanelor sănătoase, dar mai ales diabeticilor sau pacienţilor obezi, să fie atente la produsele pe care le consumă.
Dulcostevina are puţine calorii
Există numeroase variante sănătoase de produse ce pot fi folosite în locul zahărului. Printre acestea se numără: extractul din ştevie, mierea, fructele sau legumele dulci.
Ştevia rebaudiană este o plantă care creşte în zonele tropicale şi subtropicale ale Americii de Nord şi de Sud. Extractul din ştevie sau dulcostevina este un îndulcitor natural, mult mai dulce şi mai sănătos decât zahărul, şi cu foarte puţine calorii, ceea ce înseamnă că scade şi pericolul creşterii în greutate. Acesta a fost introdus pe lista aditivilor alimentari naturali admişi în Uniunea Europeană. Se poate pune în cafea, în ceai şi în diverse deserturi.
Deserturi îndulcite cu banane sau curmale uscate
Şi fructele dulci reprezintă o soluţie la îndemână pentru înlocuirea produselor pe bază de zahăr. Acestea pot fi consumate ca atare sau folosite la prepararea prăjiturilor. Ba chiar există numeroase reţete de deserturi pe bază de struguri, banane, smochine sau curmale uscate. Mai mult, pe lângă puterea crescută de îndulcire, fructele conţin şi o varietate de minerale şi vitamine. Există şi multe legume dulci, printre care morcovii sau tomatele, astfel încât băuturile acidulate din comerţ pot fi înlocuite cu sucuri proaspăt stoarse, preparate acasă.
• O altă variantă sănătoasă de înlocuire a zahărului e reprezentată de miere. Aceasta se metabolizează uşor, are nenumărate proprietăţi terapeutice şi, în plus, are o putere de îndulcire mai mare decât cea a zahărului, fiind şi bogată în antioxidanţi.