de Daniela Anton
Puţini ştiu că banalii sâmburi, pe care îi aruncăm, au calităţi curative nebănuite şi pot fi o alternativă sănătoasă de combatere a numeroase afecţiuni. Iată câţiva dintre cei mai sănătoşi sâmburi de fructe şi beneficiile acestora.
De caise menţin tinereţea
Miezul sâmburelui de caisă este folosit din timpuri străvechi pe post de medicament. În medicina chineză, seminţele amărui de caisă, cu mirosul lor caracteristic, de migdală, sunt un remediu benefic pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum astmul, bronşita, emfizemul sau tusea cronică. De asemenea, era şi este folosit pentru menţinerea tinereţii pielii, prin consumul a cinci sâmburi administraţi zilnic. Miezul sâmburilor de caise este indicat şi la copiii peste 5 ani, slabi, inapetenţi, constipaţi, şi în cazul adulţilor care suferă de polihipovitaminoze, astenii, carenţe de calciu, fier şi magneziu. Se recomandă câte 10-15 sâmburi pe zi, în cure de 12 zile. Mai mult, sâmburii de caise conţin amigdalină (vitamina B17), o substanţă folosită în tratamentul cancerului.
Miezul de nucă ajută memoria
Este indicat în bolile cardiovasculare, în diabet, în afecţiuni ale glandei tiroide, în tulburări de creştere şi pentru întărirea sistemului imunitar. Tratamentul dă rezultate şi în cazul şcolarilor cu dificultăţi de memorare şi al femeilor care alăptează. Miezul de nucă are în compoziţia sa lipide, glucide, acizi nucleici, minerale (iod, calciu, potasiu, zinc, sodiu şi magneziu) şi vitamine din complexul B. Terapia cu miez de nucă se realizează consumând câte 100 g nuci pe zi, timp de o lună.
De struguri scad colesterolul
Sâmburii de struguri nu trebuie aruncaţi, ci mestecaţi împreună cu boaba. Ei ajută la vindecarea enteritelor, a hepatitelor şi a infecţiilor respiratorii. Sunt recomandaţi şi în cazul cardiopatiilor ischemice, al colesterolului ridicat ori pentru hipertensiune. De asemenea, şi sâmburii de măsline sunt benefici pentru sănătate. Măcinaţi fin, sunt buni pentru purificarea sângelui, revigorarea circulaţiei sangvine, revitalizarea pielii şi eliminarea impurităţilor, lăsând pielea moale şi mătăsoasă.
De rodie previn anemia
Studiile arată că o singură rodie poate oferi circa 16% din doza zilnică de vitamina C şi este o sursă bogată de acid folic, vitaminele A, B, E, fosfor, calciu, fier, magneziu şi este recomandată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi a anemiei. De asemenea, are proprietăţi antioxidante.
De pepene roşu sunt diuretici
Conţin zinc, fier, Omega 6, proteine şi fibre care se absorb uşor. Pe lângă efectul antioxidant, sâmburii consumaţi ca atare sunt diuretici şi protejează împotriva pietrelor la rinichi, ajutând şi sistemul cardiovascular, întrucât conţin şi o substanţă chimică, numită cucurbocitrină, care dilată vasele capilare şi reglează tensiunea arterială. Sâmburii de pepene mai conţin seleniu, grăsimi esenţiale şi vitamina E, care luptă împotriva radicalilor liberi.
De lămâie combat febra
Zdrobiţi în ceai de mentă şi puţin alcool, sâmburii de lămâie (10-12 sâmburi) se consumă în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, timp de trei săptămâni, având efecte contra febrei şi ca vermifug. Sâmburii pisaţi amestecaţi cu miere se administrează, în fiecare dimineaţă, în combaterea oxiurilor, timp de cinci-şase zile consecutiv.
De cireşe, tratament anticolici
Pernuţa cu sâmburi de cireşe, denumită şi pernuţa anticolici, a fost folosită din cele mai vechi timpuri în Elveţia. Cei care o utilizau s-au bazat pe proprietăţile ei terapeutice, datorită capacităţii de înmagazinare atât a căldurii, cât şi a răcelii, care poate fi utilizată la alinarea durerilor de diferite tipuri. Este folosită pentru tratarea durerilor cauzate de colici la bebeluşi. Este remediul natural pentru alinarea durerilor de rinichi, durerilor de burtă sau menstruale. Mai mult, tratează natural durerile de spate, cele reumatice sau musculare.
De litchi hidratează pielea
Extractul de sâmburi de litchi are beneficii antiîmbătrânire, întinerind pielea prin stimularea producţiei de colagen în organism, hidratează derma şi o păstrează netedă şi catifelată. Mai mult, normalizează pH-ul pielii şi previne hiperpigmentarea.
De gutuie calmează tusea
Când tusea vă sâcâie, pentru calmarea crizelor beţi o infuzie preparată dintr-o linguriţă cu sâmburi de gutui, uscaţi foarte bine, la o cană cu apă clocotită. Când ceaiul este cald, adăugaţi o lingură cu miere. Beţi câte trei ceşti pe zi.
De dovleac protejează oasele
Sursă bogată de minerale, proteine şi grăsimi monosaturate, sâmburii de dovleac furnizează o cantitate importantă de nutrienţi: magneziu, mangan, fosfor, fier, cupru, zinc şi proteine. Ameliorează simptomele provocate de artrită. Mai mult, atunci când sunt consumaţi reduc nivelul colesterolului din sânge, întăresc sistemul imunitar şi scad riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer. În plus, combat constipaţia şi stimulează pofta de mâncare. De asemenea, prin conţinutul ridicat de zinc, seminţele de dovleac favorizează păstrarea sau dobândirea unei densităţi osoase sănătoase.
• Persoanele care apelează la nucleoterapie (tratamentul cu miez crud de fructe) trebuie să se afle sub supravegherea unui medic care are cunoştinţe în acest domeniu, deoarece succesul tratamentului depinde de respectarea dozajului şi de intervalul dintre doze. De asemenea, există sâmburi care sunt uşor toxici, cum sunt cei de prune sau de piersici, iar folosirea lor poate da complicaţii.