de Gabriela Niculescu
Tomata purpurie este o tomată modificată genetic, mai gustoasă decât celelalte soiuri, iar culoarea întunecată se datorează antocianinei, un pigment natural. Avantajul pe care-l are această roşie este acela că poate fi culeasă mai târziu decât celelalte, rezistând şi mai mult decât acestea pe tarabă, respectiv o lună. În momentul de faţă, leguma se află în teste de laborator, pentru a se evidenţia capacitatea de prevenţie a unor boli.
Eficient şi în lupta împotriva cancerului
La acest soi s-a ajuns după îndelungi cercetări, fiind o varietate de tomată despre care s-a arătat în experimentele pe cobai că are capacitatea de a lupta cu cancerul, graţie nivelului mare de antioxidanţi. În testele de laborator, viaţa rozătoarelor bolnave a fost prelungită cu 30%. Mergând pe acelaşi principiu, s-ar putea obţine şi căpşuni sau zmeură cu un nivel superior de antioxidanţi.
În cazul acestei specii de tomate au fost activate două gene, care au dus la producerea de antocianină în cantitate mai mare.
Este mai rezistentă decât celelalte soiuri
Un alt avantaj al acestei varietăţi de tomate este acela că e mai puţin sensibilă la un tip de ciupercă ce atacă de obicei roşiile, se menţionează într-un raport publicat recent de Current Biology.
Efectele acesteia urmează să fie studiate pe pacienţii de la Spitalul Universitar Norwich şi de la o clinică din Norfolk, Marea Britanie, în cadrul unui studiu clinic cu o durată de 12 luni. Se va avea în vedere mai ales capacitatea tomatelor de a preveni bolile coronariene. Dacă se va dovedi că sucul obţinut din astfel de roşii este de o calitate superioară, cu efecte benefice asupra sănătăţii, va fi comercializat în decurs de trei ani pe piaţa americană şi ulterior în Europa.
Atenţie! Dacă vă hotărâţi să consumaţi aceste tomate este bine să ţineţi cont şi de faptul că produsele modificate genetic au şi un revers al medaliei, aducând o dată cu beneficiile conservării şi neplăceri organismului uman!