de Cătălina Tăgârţă
Datorită compoziţiei lor, dovleceii sunt foarte importanţi în terapia naturistă. Aceştia sunt bogaţi în apă, în proporţie de circa 95%, iar pulpa, şi mai ales coaja lor, conţine mari cantităţi de vitamine A şi B9, precum şi magneziu, fosfor, potasiu şi fibre alimentare. Dovleceii pot fi consumaţi cât sunt tineri, atât la gătit, cât şi în scop terapeutic -, caz în care e ideal să fie folosiţi în stare crudă.
Veritabil pansament gastric
Prin fierbere sau prăjire, dovleceii îşi pierd o parte dintre principiile active. Rămân însă fosforul, magneziul, potasiul şi fibrele alimentare. În această formă (gătiţi) sunt recomandaţi cardiacilor şi hipertensivilor, dar şi persoanelor supraponderale, care e indicat să îi prepare sub formă de supă, spre exemplu.
În schimb, dacă sunt consumaţi în stare crudă - în salate de vară, alături de roşii, ardei sau castraveţi, doza zilnică fiind de 200 g - au mai multe beneficii asupra organismului. Combinaţia de magneziu şi folaţi din compoziţia lor ajută la reducerea riscului de infarct şi accidente vasculare cerebrale, iar cea de magneziu şi potasiu e benefică scăderii tensiunii arteriale. Consumat cât mai des, în stare crudă, acesta este o sursă importantă de fibre, datorită cărora previne cancerul de colon, îmbunătăţeşte metabolismul, previne cancerul pulmonar şi reduce simptomele unor boli precum hiperplazia benignă de prostată. Însă este şi un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv.
Sucul, o bogăţie de vitamine şi minerale
Totuşi, sucul proaspăt de dovlecei rămâne opţiunea ideală pentru persoanele care vor să beneficieze de bogăţia de vitamine şi minerale. Pentru realizarea acestuia, dovleceii se spală bine şi se dau prin storcătorul de fructe cu tot cu coajă. Din 300 g dovlecei se vor obţine circa 200 ml suc, care nu e prea plăcut la gust, dar care trebuie băut imediat, deoarece oxidează foarte repede, ca şi cel de cartofi.
Băut dimineaţa, înlătură constipaţia
Întrucât stopează procesele degenerative, reduce inflamaţia articulaţiilor şi ajută la recăpătarea mobilităţii normale a articulaţiilor, sucul de dovlecei se recomandă în primul rând persoanelor care suferă de reumatism şi poliartrită reumatoidă. În plus, sucul de dovlecei e indicat şi în constipaţie - caz în care e bine să se bea câte un pahar dimineaţa, cu o oră înainte de a mânca. Mai mult, persoanele de vârsta a treia ar trebui să consume suc de dovlecei măcar o dată pe săptămână, pentru că acesta conţine o cantitate mare de vitamina A, care protejează ochii de afecţiunile specifice vârstelor înaintate.
Recomandat celor care au lipsă de calciu
Sucul de dovlecei este recomandat persoanelor care au lipsă de calciu. Magneziul din compoziţia dovlecelului este un mineral esenţial în asimilirea calciului. Hipocalcemia, care adesea nu cedează în ciuda unui consum impresionant de lapte şi produse lactate, se explică prin absenţa din organism a acestui mineral.
Atenţie! Dovlecelul conţine antioxidanţi, ce ajută la reconstrucţia celulelor nervoase, şi are excelente proprietăţi antiîmbătrânire, îmbunătăţeşte memoria şi reduce procesele infecţioase.