de Cătălina Tăgârţă
Originar din Italia, cardamomul este unul dintre condimentele utilizate din cele mai vechi timpuri. Seminţele de cardamom au culoare verde sau brun-negricioasă, iar aroma lor seamănă cu cea a unui amestec de eucalipt, camfor şi lămâie. Tocmai de aceea, egiptenii le mestecau pentru a-şi parfuma respiraţia şi a-şi curăţa dinţii.
Revigorează libidoul
În Europa, cardamomul este foarte puţin cunoscut, însă el începe să fie introdus în reţete de cârnaţi, în produse de patiserie sau în prăjituri, cărora le conferă o savoare deosebită. Produsul este folosit şi în tratarea diverselor probleme de sănătate. Cunoscutul fitoterapeut şi autor Maurice Messenguer îi atribuie cardamomului supranumele de „sămânţa dragostei”, deoarece acesta are proprietăţi de reîntinerire, de îmbunătăţire a potenţei masculine (efect afrodiziac atât la bărbaţi, cât şi la femei), de combatere a ejaculărilor precoce, de revigorare a libidoului şi de reaprindere a „focului” sentimentelor. În plus, el contribuie la limpezirea emoţiilor şi gândurilor. Oricine suferă de vreuna dintre problemele amintite trebuie să ia zilnic, de trei ori pe zi, câte o picătură de tinctură de cardamom cu puţină apă. Tinctura se obţine prin macerarea timp de şase-opt zile a 10 g pulbere în 90 ml alcool de 70 de grade.
Blochează producţia de mucus
Seminţele de cardamom au şi efect încălzitor, util în tratarea răcelilor, a tusei sau a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane. Cum se procedează? Se iau 5 g cardamom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măcinate foarte fin), se amestecă apoi cu patru linguriţe cu miere. Se împarte toată cantitatea în trei şi se consumă în cursul unei zile, cu 15 minute înainte de mese. În plus, trebuie menţionat faptul că, administrat împreună cu laptele, cardamomul blochează producţia de mucus la nivelul tractului respirator.
Pont! Cardamomul are şi efect de reglare a tranzitului intestinal; cei care au digestia lentă pot lua cu zece minute înainte de masă câteva seminţe de cardamom.