de Dana Purgaru
Candidoza bucală este o infecţie cu o ciupercă numită candida. Se localizează în zona mucoaselor - în gură se formează plăci albe de diferite dimensiuni, constituite din filamentele ciupercii, şi acoperă o zonă roşie, presărată cu eroziuni şi plesnituri. De asemenea, în colţurile gurii se poate forma o plesnitură adâncă, dureroasă. Aceste leziuni sunt rezistente la tratament şi recidivează frecvent.
Se utilizează proaspete sau uscate
Împotriva acestei afecţiuni se poate face gargară cu muşeţel, care are efect calmant şi cicatrizant. Mai eficientă se pare că este cura de afine proaspete - se consumă câte o jumătate de cană cu afine timp de o săptămână, apoi se face pauză două săptămâni şi se poate repeta, după caz. Dacă nu se găsesc afine proaspete, se poate face o infuzie din trei linguri cu afine uscate, peste care se toarnă 200 ml apă fierbinte. Lichidul se bea după mesele principale, cu sorbituri mici, timp de o săptămână.
Se face gargară cu tinctură din mix de plante
Ca dietă, se poate ţine timp de trei zile o cură cu sucuri de fructe şi zarzavaturi, boabe de ienupăr şi ceai din plante. Acesta din urmă se prepară astfel: se combină 10 g salvie, 10 g drăgaică, 10 g coada-şoricelului, 10 g gălbenele, 10 g coada-calului, 10 g sunătoare, 30 g tătăneasă, 20 g trifoi roşu. Se face o infuzie din care se beau câte două căni pe zi. În acelaşi timp, se face gargară cu tinctură de gălbenele, propolis, pătlagină şi aloe - 10 g tinctură la 100 ml apă călduţă.
• Candidoza bucală se tratează şi cu gargară din soluţie de bicarbonat de sodiu - o lingură cu praf la un litru de apă