Main menu

header

de Dana Purgaru

Ciroza este o afecţiune ce apare după mulţi ani de inflamare a ţesutului hepatic, atunci când în acesta se dezvoltă fibroza. Aceasta din urmă împiedică organul să funcţioneze normal, blochează ductele biliare - determină refluxul bilei în ficat şi în circulaţia sangvină - şi cauzează creşterea presiunii în sistemul venos - ceea ce duce la acumularea lichidului ascitic în cavitatea abdominală şi la alte complicaţii. Din fericire, natura poate ajuta în astfel de situaţii.

Folosiţi sucul de varză
Pentru ciroză se beau două pahare cu suc de varză pe zi. De asemenea, se consumă varză înăbuşită. În plus, se râşnesc în cantităţi egale următoarele plante: rostopască, armurariu şi pedicuţă. Se ia o jumătate de linguriţă cu acest amestec şi se ţine sub limbă timp de 15 minute, după care se înghite cu apă, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Fiertura din aşchii micşorează volumul abdomenului
Pentru ciroza lichidă, un pumn cu aşchii de rădăcină de dud alb (agud) se pune seara în doi litri de apă. A doua zi se fierbe până scade lichidul la un litru. Se strecoară şi se bea pe tot parcusul zilei. Tratamentul se face până când volumul abdomenului scade. Se face o pauză de trei săptămâni şi apoi se repetă încă două săptămâni. În această perioadă se urinează foarte des, iar la începutul tratamentului urina va avea culoare roşiatică. Această reţetă se poate repeta timp de trei săptămâni, în fiecare an.

Este indicat şi praful de pelin uscat
Tot pentru eliminarea lichidului în ciroza umedă se ia pelin uscat, se freacă în palme pentru a se arunca beţele, apoi se râşneşte pentru a se obţine pulberea de pelin. Din acest praf se ia câte o linguriţă cu o oră înainte de masă, dimineaţa, la prânz şi seara, în prima săptămână. După aceea se bea câte o cană cu ceai îndulcit cu miere. A doua săptămână se iau două linguriţe cu pelin, tot dimineaţa, la prânz şi seara. A treia săptămână se consumă câte trei linguriţe dimineaţa, la prânz şi seara, tot înainte de masă. În urma acestui tratament se elimină tot lichidul acumulat. Tratamentul se poate repeta după o pauză de trei săptămâni.

Ceapa roşie regenerează ficatul
Iată o altă reţetă bună la ciroză: 1 kg de ceapă roşie se curăţă şi se toacă mărunt, se pune într-un borcan şi se toarnă peste ea cinci litri de ţuică. Se lasă la macerat timp de zece zile. Din acest amestec se iau dimineaţa, pe stomacul gol, 30-40 ml, se stă culcat pe partea dreaptă, o jumătate de oră şi apoi se serveşte masa. În cel mai scurt timp ficatul începe să se regenereze.

• În perioada tratamentului, renunţaţi la alcool şi la condimente! Consumaţi alimente cu un conţinut redus în grăsimi animale, dar bogate în vitamine