Main menu

header

  Curcuma aparţine familiei Zingiberraceae, răspândită în regiunile tropicale din Asia, India, Indonezia, Australia. Formează tufe mari şi are flori interesante, protejate de un fel de teci şi sunt grupate în spice. Înrudit cu curcuma este şi ghimbirul sau gingerul, al cărui rizom se foloseşte drept condiment.

  Stimulează formarea globulelor roşii
  Curcuma este foarte bogată în uleiuri eterice, menite să îmbunătăţească circuitul sangvin, ajută la vindecarea hematoamelor, la prevenirea trombozei şi a infarctului. Mai mult, curcuma reprezintă un adevărat purificator al sângelui, stimulând formarea globulelor roşii. Conţine curcumină, un antiinflamator puternic, ce reduce enzimele ce cauzează durerea şi umflăturile.

  Învinge răcelile
  Curcumina din rădăcini stopează apariţia cancerelor de stomac, de sâni, de plămâni, fiind şi un bun apărător al pielii, prevenind apariţia tumorilor canceroase. Preparatele din curcumă stimulează puternic secreţia biliară, având acţiuni antiinflamatoare şi hepatoprotectoare.
Curcuma reprezintă un ajutor eficient pentru răceli şi iritaţii ale gâtului. Amestecaţi jumătate de linguriţă cu pudră de turmeric proaspăt (curcuma longa) cu 30 ml de lapte cald.  Acest amestec se consumă o dată sau de două ori pe zi.

  Acţiune antibacteriană
  Uscată şi pisată, curcuma poate fi adăugată în măştile cosmetice, aceasta având o acţiune antibacteriană şi purificatoare. Atunci când o folosiţi trebuie să fiţi atenţi: când este uscată, planta se aprinde foarte repede şi lasă în urmă  nişte pete galbene, ce pot fi eliminate foarte greu.

  Nelipsitul condiment
  În stare proaspătă, rădăcina de curcumă are un parfum iute; la uscare, acesta face loc unei arome medicinale. De obicei se găseşte pisată, sub formă de pulbere foarte fină, galben-aprins. Curcuma este un ingredient al amestecurilor de condimente, nelipsit din bucătăria gospodinelor (pudrele de curry) şi se mai foloseşte pentru a colora în galben pasta de muştar.
Claudia Stan