de Diana Tudor
Cercetările au demonstrat faptul că nucile ajută la creşterea calităţii spermei la bărbaţi. Conform unui studiu publicat în jurnalul „Biology of Reproduction”, un grup de bărbaţi a fost supus unui test: aceştia au consumat timp de două săptămâni echivalentul a două mâini cu nuci. Rezultatul: îmbunătăţirea formei, mişcării şi a vitalităţii spermatozoizilor.
O sursă bogată de acizi graşi
Unul dintre medicii care a coordonat studiul a găsit şi explicaţia efectului benefic pe care îl au nucile. Acizii graşi ar avea un rol important în creşterea calităţii spermei: „Există studii evidente care au demonstrat faptul că dieta unui bărbat influenţează în mod direct numărul şi calitatea spermatozoizilor produşi de testicule”, declară dr. Allan Pacey, profesor androlog la Universitatea din Sheffield.
Catherine Carpenter, coautorul studiului, susţine că nucile sunt o sursă de Omega 3, de aceea au aceste rezultate asupra spermatozoizilor. Acizii Omega 3 sunt materii grase, cu efecte benefice asupra sănătăţii. Aceştia contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, pot preveni cancerul de prostată şi diminuează riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer. Conform statisticilor, cantitatea zilnică consumată de Omega 3 este de 0,4 g. Cu toate acestea, cantitatea recomandată este de 2,4 g la bărbaţi şi 2,2 g la femei.
Ajută şi în cazul infertilităţii
Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă unul din şase cupluri, iar în 40% dintre cazuri problema vine din partea bărbatului. Pornind de la premisa că printre cauzele infertilităţii se află şi numărul mic de spermatozoizi produs, incapacitatea acestora de a „înota”, forma şi dimensiunile mici, cercetătorii au ajuns la concluzia că nucile, prin calităţile lor, ajută şi la tratarea infertilităţii.
• Studiul a fost realizat pe un număr de 117 bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 35 de ani, care au fost împărţiţi în două grupuri. Un grup a consumat 75 g nuci, echivalentul a trei nuci pe zi, iar celălalt grup a exclus din alimentaţie acest fruct. Bărbaţii care au consumat nuci au înregistrat o creştere a parametrilor spermatozoizilor, pe când la celălalt grup nu s-a înregistrat nicio modificare