de Diana Georgescu
Gustoasă şi ieftină, varza este un aliment sănătos, care poate fi considerat şi medicament, pentru numeroasele sale proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. Conţine vitamina K, care are rol antihemoragic, dar şi vitamina U, care protejează mucoasa tractului gastrointestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulceraţiilor.
Dă energie organismului
Toate soiurile sunt surse importante de vitamina B3, cunoscută şi sub numele de niacină sau PP, care are efect energizant. În timpul unei cure de revitalizare a organismului se recomandă fie o porţie zilnică de 300-400 g de salată de varză albă în amestec cu cea creaţă, fie 50 ml de suc, care trebuie consumat între mese.
Sulforafanul, o substanţă care se găseşte în această plantă, stimulează producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant al ficatului, dar şi de prevenire a proceselor de distrucţie a celulelor hepatice. Pentru aceasta se recomandă consumul sub formă de salată, de cel puţin trei ori pe săptămână.
Este bogată în fibre alimentare
Poate fi considerată „medicamentul-minune”, deoarece contribuie la reglarea valorii glicemiei. Pentru a obţine rezultate cât mai bune se recomandă consumarea sa timp de cel puţin trei săptămâni. Cea mai indicată formă este cea crudă, servită ca aperitiv, cu puţin ulei de măsline, sare, mărar şi suc proaspăt de lămâie.
În cazul fierberii se vor pierde multe dintre vitaminele pe care le conţine. Cea mai sănătoasă cale de preparare este fierberea la abur. Astfel, îşi păstrează intacte toate proprietăţile şi devine uşor asimilabilă, chiar şi de persoanele care au probleme cu stomacul.
Este foarte bogată în fibre alimentare, are puţine calorii, multe vitamine şi minerale care ajută organismul să piardă din greutate pe cale naturală. Se recomandă să se mănânce, pe termen lung, de două ori pe zi, câte 200-300 g de salată de varză crudă. Obiceiul de a o consuma timp de trei zile pe săptămână are şi alte avantaje: reduce cantitatea de hrană consumată la fiecare masă, curăţă organismul de toxine şi ajută în regimurile disociate.
Cea roşie, indicată în cazul alergiilor
Dacă cea albă conţine mai multă vitamina C decât portocala, surata ei roşie are o concentraţie de şase-opt ori mai mare. De aceea, consumul de salată (150 g) sau suc (100 ml) de trei ori pe zi este indicat în cazul stărilor de febră şi pentru stimularea acţiunii sistemului imunitar.
Antocianinele, pigmenţii care îi dau culoarea, au un rol foarte important în prevenirea şi combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central. Se consumă salată proaspătă, câte 300 g pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de 15 zile de pauză.
Bogăţia de vitamina C şi de antioxidanţi o recomandă în cazul alergiilor. Se recomandă cure de salate de minimum 200 g pe zi, pentru o perioadă de trei luni, urmate de trei săptămâni de pauză.
Pont! Varza conţine numeroase săruri minerale (calciu, potasiu, fosfor, sulf, magneziu, cupru), vitaminele A, B, C, E, H şi K, proteine şi glucide, astfel că poate fi folosită în tratarea a circa 80 de boli.
• Se crede că a fost adusă în Dacia de celţi, în urmă cu 3.000 de ani, care, ca şi medicii din Grecia şi Roma Antică, o foloseau atât ca aliment, cât şi ca medicament, şi chiar ca „ingredient magic“
• Studii statistice au concluzionat că în cazul populaţiilor unde varza este consumată ca aliment de bază, murată sau crudă, se observă creşterea imunităţii la o multitudine de forme ale bolii canceroase