Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de ardei iuţi din lume este jalapeno.
Această legumă este de fapt o varietate de chili verde (roşu când e copt), de mărime mică sau medie şi poate fi iute, foarte iute sau „mortal”. Ardeiul are un vârf rotund şi este lung de până la cinci centimetri, având un diametru ce variază între 1,8 şi 2,5 cm.
Jalapeno are pulpa grasă, motiv pentru care e folosit de cele mai multe ori proaspăt. Se poate păstra fără probleme în congelator sau poate fi murat, caz în care îi mai scade din iuţeală.
În afara gustului bun, jalapeno este apreciat şi căutat şi pentru faptul că seminţele se pot îndepărta foarte uşor şi astfel poate fi mâncat şi de cei care nu prea agreează iuţeala (seminţele şi vinişoarele sunt responsabile pentru iuţeală). Proaspeţi sau conservaţi, aceşti ardei se folosesc în condimentarea multor sosuri. De asemenea, se pot umple cu carne, brânză sau peşte, caz în care sunt consideraţi adevărate delicatese.
Specialitate aztecă
Pentru că jalapeno este un ardei gros, ce se uscă greu, mexicanii au ales să îl păstreze prin afumare. Vorbim aici despre perioada de dinainte de existenţa congelatoarelor moderne. Odată afumat, jalapeno îşi schimbă denumirea şi devine o specialitate care poartă numele chipotle.
Ca nume, chipotle vine din limba nahuatl (un grup de limbi şi dialecte aztece), cuvântul chilpoctli însemnând „ardei afumat” (chil - ardei + poctli - afumat). Acest tip de ardei a fost folosit pentru prima dată de aztecii care trăiau în regiunea în care se întinde acum nordul oraşului Mexico City.
Gustul seamănă cu un amestec de ciocolată cu tabasco. O varietate a lui chipotle este morita.
Elena Şerban