Cercetătorii britanici au creat o varietate de tomate violete, modificate genetic, ce conţin anumite substanţe, de obicei întâlnite în mure şi coacăze, utile în prevenirea cancerului. Este vorba despre antocianine, un tip de antioxidanţi ce scad riscul de apariţie a cancerului, maladiilor cardiace şi a unor afecţiuni neuronale.
Modificate genetic, pentru sănătatea noastră
Şoarecii ce au fost hrăniţi cu aceste roşii au trăit, în medie, 182 de zile, comparativ cu media de 142 de zile a celor care au avut o dietă standard. Cercetătorii au precizat că sunt încă departe de a obţine un medicament de uz uman, dar că următoarea etapă a programului lor de cercetare va consta în descoperirea mecanismului prin care antioxidanţii distrug tumorile canceroase. Un alt avantaj al descoperirii acestor tomate este acela că plantele pot fi modificate genetic, pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a oamenilor.
Elena Şerban