de Diana Georgescu
Pentru chinezi este „remediul armoniei”, iar pentru ruşi, „elixirul longevităţii”. Are numeroase virtuţi terapeutice, o adevărată farmacie verde, şi este un puternic aliat al medicinei în tratamentul a peste 100 de afecţiuni. Vechii egipteni foloseau planta pentru întreţinerea frumuseţii, calitate recunoscută şi în prezent, fiind ingredientul natural cel mai utilizat de industria cosmetică.
Normalizează tensiunea arterială
Pentru a obţine sucul din aloe vera se iau frunze, nu mai tinere de doi ani, se spală cu apă fierbinte, se taie în bucăţi, după care se storc. Sucul stimulează procesele de regenerare a sistemului nervos, fiind recomandat în geriatrie, în cazurile de recuperare postoperatorie sau ale celor cauzate de accidente vascular-cerebrale. Ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, normalizează tensiunea arterială, stimulează activitatea glandelor endocrine şi a funcţiei renale. Prin calităţile sale antiseptice, dezinfectante şi antiinflamatoare asigură organismului o stare fiziologică sănătoasă. Pentru fortificare se poate pregăti un amestec din 100 ml suc de aloe, 500 g miez de nucă, 300 g miere şi sucul de la patru lămâi. Se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă cu 30 de minute înainte de masă.
Are proprietăţi vasodilatatoare
Aloe vera are proprietatea de a dilata vasele capilare, mărind cantitatea de sânge în zona cu probleme. Aplicată local, sub formă de comprese cu suc, are efect antiinflamator, reduce umflăturile pielii şi ale muşchilor şi grăbeşte procesul de vindecare şi de formare a celulelor.
Planta are un efect benefic asupra sistemului gastrointestinal, îmbunătăţeşte funcţia ficatului şi activitatea rinichilor. Datorită enzimelor pe care le conţine ajută digestia, reduce fermentaţiile şi evită putrefacţiile intestinale. Are o acţiune tonifiantă pentru intestin, regularizând tranzitul, curăţă de bacterii nocive şi favorizează reproducerea florei bacteriene benefice, reduce inflamaţiile şi ajută la absorbirea substanţelor nutritive.
În cazul lipsei poftei de mâncare sau al unor stări de oboseală se recomandă un preparat obţinut din amestecul a 100 ml tinctură de aloe şi 30 ml tinctură de propolis (în concentraţie de 30%). Din tonicul obţinut se ia câte o linguriţă, diluată cu puţină apă, de trei ori pe zi.
Conţine 20 dintre cei 22 de aminoacizi din corpul uman
Calităţile terapeutice ale plantei se datorează gelului din interiorul frunzelor. Cea mai mare parte din acesta este apă (circa 90%), în care sunt încorporate vitamina A (benefică pentru vedere), complexul B (indispensabil bunei funcţionări a celulelor nervoase, fiind singura plantă în care se găseşte vitamina B12), vitamina C (protejează organismul împotriva infecţiilor şi a efectelor stresului) şi vitamina E (previne ateroscleroza şi bolile cardiovasculare). De asemenea, conţine mai mult de 20 de minerale (calciu, potasiu, fosfor, fier, sodiu, magneziu, zinc, seleniu etc.), precum şi 20 dintre cei 22 de aminoacizi din corpul uman, inclusiv şapte din cei opt care sunt esenţiali şi nu pot fi sintetizaţi de organism.
Pont! O bucăţică din frunza de aloe vera poate calma durerile de dinţi sau poate înlătura inflamaţiile gingiilor.
• Pentru prevenirea formării ridurilor se aplică, de două-trei ori pe săptămână, timp de zece minute, comprese cu suc proaspăt