de Diana Georgescu
Sistemul imunitar este o reţea de celule, ţesuturi şi organe, care lucrează împreună pentru a apăra organismul împotriva „invadatorilor” externi - microbi, bacterii, microorganisme, fungi etc. Pentru o funcţionare cât mai eficientă a acestuia sunt importante alegerile pe care le facem în privinţa stilului de viaţă, a alimentaţiei sau chiar a suplimentelor nutritive. Un real ajutor îl oferă extractele din ciupercile medicinale Maitake, Shiitake şi Reishi, care au rolul de întărire a scutului imunitar.
Maitake reduce tensiunea arterială
Maitake, supranumită „ciuperca dansatoare”, este un stimulent natural al imunităţii. Se spune că, în Antichitate, cine o găsea dansa de bucurie, datorită faptului că putea fi schimbată cu greutatea ei în argint. În plus, ea se remarcă şi prin activitatea antitumorală, reducerea nivelului glicemiei şi prin efectul hipotensiv, ceea ce o face extrem de folositoare în tratamentul neoplasmului.
Reishi curăţă organismul de toxine
Numită şi „ciuperca nemuririi, marele protector imunitar, spiritual şi mintal”, Reishi este extrem de rară, fiind utilizată de vechea farmacopee chinezească, înainte cu multe secole de Hristos. Ajută la curăţarea organismului de toxine, inclusiv a ficatului, îmbunătăţind astfel funcţia hepatică. Polizaharidele existente în această ciupercă stopează creşterea tumorilor maligne şi reduc efectele secundare ale chimioterapiei. Autorităţile japoneze au inclus-o recent în lista oficială de produse pentru tratarea cancerului.
Shiitake previne îmbătrânirea prematură
„Regele ciupercilor”, aşa cum mai este numită de asiatici, Shiitake este responsabilă cu întărirea sistemului de protecţie a organismului, având, de asemenea, şi proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Este cunoscută încă din timpul dinastiei Ming, când era folosită în tratarea afecţiunilor respiratorii şi era considerată un element vital în prevenirea îmbătrânirii premature. La fel ca şi în cazul ciupercilor Maitake şi Reishi, Shiitake este folosită în terapia pacienţilor cu cancer.
Un deliciu culinar
Shiitake este cultivată şi în ţara noastră, într-o fermă particulară de la Gherla, fiind foarte apreciată şi în domeniul gastronomic. Va sugerăm o reţetă simplă şi savuroasă, pe care o puteţi prepara pentru cină.
Ingrediente: 200 g paste (spaghete, fidea), 1 cană cu ciuperci shiitake (feliate), 1 căţel de usturoi (zdrobit), 1/2 ceapă (tocată mărunt), 1 lingură cu ulei de măsline, 1/4 cană cu vin alb, 1/4 cană cu supă de pui, 1/2 cană cu smântână pentru gătit, sare, piper (proaspăt măcinat), 2 linguri cu parmezan ras, 2 linguri cu pătrunjel verde (tocat).
Mod de preparare: într-o tigaie se încălzeşte uleiul, se călesc ceapa şi usturoiul puţin, apoi se pun ciupercile. Se adaugă supa de pui şi vinul şi se călesc până când lichidul se reduce la jumătate. Se pune smântâna şi se reduce până la consistenţa dorită a sosului, apoi se ajustează gustul cu sare şi piper. Separat se fierb pastele, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se strecoară. Se amestecă împreună cu sosul din ciuperci şi se servesc în boluri încălzite, cu parmezan ras şi pătrunjel verde deasupra.