de Cristina Cristache
Rinichii sunt organe-pereche ce filtrează sângele, prin intermediul cărora se elimină, în procesul de urinare, substanţele toxice sau nefolositoare din organism. Tot aceştia reglează compoziţia urinii, neutralizează pH-ul, reglează presiunea sangvină, contribuie la mineralizarea oaselor şi la formarea globulelor roşii din măduva osoasă. Ei sunt cei care menţin constantă concentraţia de săruri şi de apă din organism, de aceea trebuie să ştim ce alimente să consumăm, dar şi ce să evităm pentru ca aceştia să-şi îndeplinească în condiţii optime aceste funcţii vitale.
Multe lichide
Apa diluează urina şi astfel previne depunerea de săruri şi deci formarea litiazei renale, adică pietrele la rinichi. Lichidele precum supele, ciorbele, sucurile, ceaiurile şi altele asemenea nu suplinesc necesarul de apă, aşadar consumul ei trebuie să fie acelaşi, minimum 1,5-2 litri pe zi. Chiar dacă este supărător să mergem de câteva ori la baie, seara aportul de apă nu trebuie redus, din contră, dacă pe parcursul nopţii organismul nu este hidratat, degeaba bem apă ziua. Singura condiţie medicală ce limitează consumul de apă este insuficienţa renală, dar în acest caz medicul curant supraveghează diureza, greutatea zilnică a pacientului şi pierderile suferite.
Mai puţină sare!
Cei care mănâncă foarte sărat riscă să se trezească astfel cu probleme de creştere a tensiunii arteriale, care, în timp, determină apariţia calculilor renali, mai ales dacă este netratată. Mezelurile, brânzeturile, dar şi snacksurile conţin cantităţi neaşteptat de mari de sare sau glutamat monosodic, de aceea consumul lor trebuie cel puţin ponderat, dacă nu chiar evitat. Cei care au o alimentaţie bogată în proteine riscă pierderea funcţiei renale prin creşterea filtrării glomerurale. Proteinele în exces favorizează formarea calculilor renali de calciu şi acid uric. Mare atenţie, căci nu doar carnea este bogată în proteine, ci şi lactatele, pâinea, cerealele şi chiar unele legume.
Zeama verde elimină toxinele
Pătrunjelul conţine combinaţia ideală de minerale care curăţă rinichii. Consumat constant, purifică organismul de toxine, de efectele nocive ale viciilor şi de nisipul de la rinichi. Se ia un mănunchi mare de pătrunjel verde, se spală bine, se usucă într-un prosop, se taie ca pentru ciorbă şi se pune la fiert în doi litri de apă. Se fierbe zece minute după ce începe să clocotească. Se lasă la răcit, se strecoară, şi sucul se pune la păstrat în frigider într-o sticlă curată. Se bea zilnic un pahar, la temperatura camerei.
Papaya alcalinizează
Fructele sunt şi ele benefice rinichilor, pentru că au o acţiune depurativă şi diuretică, favorizează bazicitatea şi eliminarea substanţelor toxice. Cel mai eficiente sunt afinele, care au proprietăţi antiseptice şi antibiotice ce previn infecţiile urinare. Consumul sucului de afine împiedică fixarea bacteriilor E.coli pe peretele tractului urinar. Papaya ajută la combaterea infecţiilor şi grăbeşte vindecarea, stimulează sistemul imunitar, este bogată în vitamina C şi betacaroten, are proprietăţi antibiotice şi alcalinizante, ajută la eliminarea calculilor renali, purifică şi îmbunătăţeşte circulaţia limfei. Aceleaşi proprietăţi le puteţi întâlni şi la lămâi, aşa că nu vă feriţi de consumul lor!
Ţelina combate apariţia edemelor
Legumele sunt, de asemenea, foarte importante pentru sănătatea rinichilor. Dintre acestea, usturoiul are proprietăţi antibiotice şi de fungicid natural, este bogat în calciu, magneziu, sodiu, zinc şi potasiu şi este numai bun pentru combaterea infecţiilor şi a ciupercilor. Sfecla conţine substanţe care ajută la inhibarea acţiunii enzimei ce susţine producerea acidului uric, este bogată în folaţi şi este ideală pentru cei care suferă de gută. Castraveţii au multă apă şi stimulează activitatea renală la fel ca şi pepenii, în timp ce ţelina protejează rinichii de virusuri, este alcalinizantă şi combate apariţia edemelor (umflăturilor) produse de retenţia de lichide. La fel de eficiente sunt şi varza roşie sau murată, care conţine aminoacizi şi proteine necesare filtrării, gulia, a cărei vitamină C protejează celulele renale în timp ce fierul şi fosforul energizează, dar şi ridichea neagră, care are proprietăţile unui antibiotic natural.
Cerealele precum orezul integral şi ovăzul sunt şi ele eficiente. Ovăzul este bogat în carbohidraţi, are un nivel scăzut de sodium, ceea ce îl face ideal pentru persoanele care suferă de afecţiuni renale, în timp ce orezul este bogat în carbon, vitamina B, potasiu şi este indicat persoanelor cu tulburări renale, care urmează deja un regim hiposodic.
Pe lângă afecţiunile renale provocate de dereglări ale sistemului imunitar, infecţii, unele medicamente sau malformaţii, cele mai fecvente cauze ale îmbolnăvirii rinichilor sunt diabetul şi hipertensiunea arterială. Aceste două boli acţionează spre deteriorarea glomerurelor, care filtrează sângele şi astfel deşeurile sunt acumulate în sânge. Pentru a evita acest proces distructiv pentru organism este ideal să vă luaţi toate măsurile de prevenţie a acestor boli, şi anume: să beţi suficientă apă, să nu mâncaţi sare în exces, să faceţi exerciţii fizice care previn obezitatea, ce creşte riscul de diabet şi boli renale, să spuneţi NU automedicaţiei, căci anumite medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene, analgezicele sau imunosupresoarele, administrate pe termen lung, pot fi nocive rinichilor, renunţaţi la fumat, căci acesta accelerează evoluţia bolilor renale, nu mâncaţi prea multe proteine şi controlaţi-vă regulat tensiunea şi sănătatea rinichilor.
Ponturi!
- Hrişca este folosită ca produs dietetic în cazul bolilor de rinichi şi diabet
- Iaurtul ajută la ameliorarea simptomelor inflamaţiei urinare şi stimulează sistemul imunitar
- Peştele reduce inflamaţiile şi este bogat în Omega 3, proteine şi calciu