de Cătălina Tăgârţă
Indiferent că apare pentru perioade mai lungi sau mai scurte, tusea este unul dintre cele mai neplăcute simptome ale răcelii. Pentru că aceasta este destul de supărătoare şi de cele mai multe ori nu vă lasă să vă odihniţi, aşa cum este recomandat în caz de boală, ar fi bine să o trataţi cu produse naturiste.
Preparatul favorizează transpiraţia
Vinul de ceapă preparat în casă are efecte extraordinare. Iată cum se procedează pentru obţinerea acestuia: într-o sticlă de un litru (dar nu din plastic) se pun 200 g ceapă tocată mărunt, 100 g miere polifloră şi vin de ţară, deci netratat cu chimicale. Amestecul se lasă într-un loc călduţ vreme de zece zile, pentru a macera, după care se filtrează. La nevoie, se iau câte trei-patru linguri pe zi. Pe lângă faptul că vindecă tusea, preparatul favorizează şi transpiraţia, ajută la eliminarea rapidă a secreţiilor acumulate, vindecă durerile de gât şi de cap şi ameliorează simptomele neplăcute ale sinuzitei. Un alt remediu pe bază de ceapă este următorul: daţi o ceapă mică pe răzătoarea fină, stoarceţi-i sucul şi apoi amestecaţi-l cu două linguri cu miere. Chiar dacă gustul este mai greu de suportat, procedeul trebuie repetat de trei ori pe zi, iar rezultatele vor fi pe măsură.
Pentru prevenirea şi tratarea răcelilor, e bine ca în sezonul rece să consumaţi usturoi cel puţin de două ori pe săptămână. Câte trei-patru căţei sunt suficienţi.
Piperul cu lămâie dă imediat rezultate
Pentru rezolvarea acestei probleme puteţi apela şi la piper, care se găseşte în fiecare bucătărie. Luaţi de trei ori pe zi câte o linguriţă cu miere presărată cu piper alb măcinat, timp de o săptămână. Succesul este garantat. Dacă nu vă împăcaţi cu acest remediu, puteţi opta pentru unul pe bază de lămâie. Astfel, ori de câte ori simţiţi nevoia, consumaţi o felie de lămâie presărată cu puţină sare şi puţin piper. Efectul este unul instantaneu. Rezultate bune se obţin şi în combinaţie cu ghimbirul. Amestecaţi un vârf de cuţit cu piper roşu, aceeaşi cantitate de ghimbir măcinat cu o linguriţă cu oţet de mere, una cu miere şi două linguri cu apă. Ori de câte ori simţiţi că tuşiţi, consumaţi câte o linguriţă din amestecul obţinut.
Masaj sau inhalaţii cu ulei esenţial de eucalipt
În caz de tuse sau de răceală, mai puteţi face inhalaţii cu uleiuri esenţiale. Iată cum se procedează: se pun cinci picături cu ulei esenţial de eucalipt în 300 ml apă fierbinte, apoi se adaugă cinci picături de ulei esenţial de mentă sau ienupăr. Mergeţi într-o cameră călduroasă, dar bine aerisită în prealabil, aşezaţi-vă cu faţa deasupra vasului în care aţi pus ingredientele şi, timp de cinci-zece minute, inhalaţi aburul rezultat. Uleiurile pot fi de folos şi dacă sunt folosite pentru masaj. Astfel, puneţi într-o ceşcuţă trei linguri cu ulei de măsline încălzit puţin - atât cât temperatura să fie suportabilă pentru piele - şi o picătură cu ulei esenţial de eucalipt. Folosiţi amestecul obţinut pentru masarea pieptului, apoi băgaţi-vă în pătură, la căldură.
• Tusea poate trece şi cu ceai de maghiran dacă veţi consuma câte trei căni cu infuzie pe zi. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, care se lasă la infuzat un sfert de oră