de Daniela Anton
Dincolo de gustul minunat şi de aroma miresmată pe care le are, dovleacul poate oferi organismului nostru numeroase beneficii nutriţionale. Iată câteva dintre calităţile sale.
Indicat în dieta astenicilor
Insomnia este o problemă deosebit de stresantă, şi toţi ne confruntăm la un moment dat cu ea. Dacă vi se întâmplă des să nu puteţi dormi noaptea, un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu. Amestecaţi 50 ml suc de dovleac cu o linguriţă cu miere. Mai mult, toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Prin consumul a 50 g seminţe prăjite pe zi se asigură doza necesară de magneziu. De asemenea, prin conţinutul important de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate mică de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă şi împotriva disfuncţiilor mentale.
Remediu pentru retenţia de apă
Pulpa dovleacului are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. De aceea, specialiştii recomandă cura cu dovleac în combaterea retenţiei hidrice. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, trebuie să consumaţi un terci gros de dovleac, preparat din 1,5-2,5 kg pulpă, care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon. Mai mult, pentru combaterea constipaţiei e foarte eficientă ciulamaua de dovleac. Pentru prepararea acesteia se folosesc 500 g pulpă, care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pasta obţinută se adaugă o parte din lichidul în care a fiert dovleacul şi se amestecă până când compoziţia se omogenizează, totul consumându-se pe parcursul unei zile.
Combate paraziţii intestinali
Dovleacul reprezintă un leac eficient în lupta cu viermii intestinali. Se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac, numit şi pastă antihelmintică (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară din 100 g seminţe, câte 100 ml apă şi lapte şi trei linguriţe cu miere. Cantitatea se împarte în trei porţii, care se consumă până la masa de prânz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se ia o lingură cu ulei de ricin. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară se prepară din 50 g seminţe, în timp ce pentru copiii mai mici (5-7 ani) cantitatea de seminţe folosită se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.
Un bun detoxificant
Pentru detoxificarea organismului e bine să urmaţi o cură cu dovleac. Miezul acestuia conţine o cantitate mare de vitamine: A, C şi E, eficiente în eliminarea toxinelor din corp. Terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile. În această perioadă se bea câte un pahar de 100 ml cu suc de dovleac în amestec cu ceai de afin.
Reglează glicemia
De asemenea, betacarotenul conţinut de dovleac reduce riscul creşterii nivelului glicemiei. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zahărului în sânge se obţine prin fierberea a 30 g seminţe curăţate, la foc mic, timp de o oră, în 500 ml apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat câte trei zile pe săptămână, timp de două luni.
Stimulează pancreasul
Dovleacul ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge. De asemenea, dovleacul are un conţinut bogat în fibre alimentare, care protejează mucoasa colonului, precum şi vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă. În plus, ca remediu popular e folosit de persoanele care suferă de prostată, fiind cunoscute proprietăţile acestuia de a combate tumorile maligne ale acestei boli. Mai mult, previne cataracta, ajută la menţinerea sănătăţii părului, a unghiilor şi a pielii, tratează rănile, eczemele, arsurile şi acneea.
Uleiul din seminţe ameliorează incontinenţa urinară
Uleiul din seminţe de dovleac, bogat în vitamina E, este obţinut prin presarea la rece a seminţelor descojite, are culoare verde brun închis şi gust puternic aromat. Are efecte în cazul tratării cistitelor cronice, ajută la o mai bună funcţionare a rinichilor, are efect pozitiv asupra vezicii urinare iritate şi ameliorează incontinenţa urinară. Mai mult, uleiul reface elasticitatea prostatei, fiind eficient în creşterea potenţei la bărbaţi. Se administrează de trei ori pe zi câte o linguriţă cu ulei din seminţe de dovleac, între mese, pe stomacul gol. De asemenea, se poate folosi în salate ori în sosuri.
Pont! Aplicată pe frunte, o compresă cu suc rece de dovleac alungă imediat migrenele.
100 g dovleac au aproximativ 30 de calorii, deci este un aliment excelent în cura de slăbire. În plus, fibrele conţinute sunt şi ele importante pentru celi care vor să slăbească. Şi seminţele vă ajută dacă ţineţi cură de slăbire. Ele sunt o gustare ideală, pentru că, datorită grăsimilor existente, vă face să vă săturaţi mai repede. Însă aveţi grijă să nu exageraţi, 100 g seminţe de dovleac conţin în jur de 700 de calorii. Acestea sunt mai bune dacă le consumaţi crude, adăugate în mâncare sau în salate.
Copt
Ingrediente: dovleac, scorţişoară, ulei, zahăr, coajă de lămâie.
Mod de preparare: se taie dovleacul în bucăţi mai mari, în forma dorită, apoi se aşază într-o tavă unsă cu ulei. Pe deasupra se presară zahărul, scorţişoara şi coaja de lămâie, apoi se bagă în cuptorul încins, la foc mic.
Supă
Ingrediente: 400-500 g dovleac, un cartof mare, o ceapă, un morcov, sare, piper, ulei, pătrunjel.
Mod de preparare: legumele se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă cu puţină sare. Când sunt fierte se scot şi se pasează în blender. Se adaugă una-două linguri cu ulei şi un vârf de cuţit cu piper. La sfârşit se pune pătrunjel.