Negre sau verzi, gustoasele măsline ascund nebănuite calităţi nutritive şi vindecătoare, fiind excelente antioxidante şi antiinflamatoare, asigurând o bună protecţie la nivel celular.
Digestie mai bună
Calităţile nutritive ale măslinelor sunt cunoscute de mii de ani, însuşi Hipocrate fiind cel care recomanda consumul acestora persoanelor suferinde de ulcer. La rândul lor, anticii greci consumau măslinele cu regularitate, considerând că acestea le măresc potenţa şi fertilitatea şi-şi frecţionau pielea cu ulei de măsline, pentru a i se asigura supleţea. Sursă extraordinară de grăsimi monosaturate, măslinele sunt pline de săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, sulf, fier, calciu, cupru şi mangan), precum şi de vitaminele A şi D (vitamina antirahitică). Cercetările au scos la iveală faptul că un consum regulat de măsline ajută la optimizarea digestiei, eliminarea paraziţilor intestinali, tratarea afecţiunilor hepatice de orice fel şi a litiazelor biliare, având un rol benefic şi în afecţiuni ale vaselor sangvine şi anemii.
Frunzele de măslin ne scapă de hipertensiune
Persoanelor care suferă de hipertensiune le este recomandată infuzia din frunze de măslin. Lăsaţi opt grame de frunze uscate de măslin într-o jumătate de litru de apă clocotită pentru zece minute. Filtraţi, apoi beţi câte o ceaşcă din această compoziţie dimineaţa şi seara. De asemenea, frunzele de măslin contribuie la creşterea diurezei, fiind deosebit de utile şi împotriva palpitaţiilor şi aritmiei cardiace. Pentru tratarea acestor boli cu frunze de măslin vă recomandăm două reţete excepţionale:
- se lasă 25 g de frunze uscate în 500 ml de apă, timp de o jumătate de zi. Lichidul obţinut se încălzeşte până la fierbere, apoi se lasă la infuzat 20 de minute şi se bea între mese;
- se pun 35 g de frunze în 750 ml de apă şi se încălzeşte până la fierbere. Se lasă la infuzat zece minute şi se consumă între mese. Preparatele pot fi consumate o perioadă lungă, fără ca eficienţa lor să scadă. În afara scaunelor diareice la unele persoane, tratamentul nu are efecte secundare.
Combate osteoporoza
Ca tratament al litiazei, ulcerului şi dischineziei biliare se urmează o cură cu 250 ml ulei de măsline şi 250 ml zeamă de lămâie. Se ia alternativ o linguriţă cu ulei şi una cu zeamă de lămâie până la terminarea cantităţii. Rezultatele sunt uimitoare. Cei care suferă de constipaţie trebuie să ia seara înainte de culcare două linguri cu ulei de măsline. Efectul este garantat.
Uleiul de măsline este cel mai bun mijloc de a preveni osteoporoza. Cea mai bună ocazie de a face o cură îndelungată este să îl folosim cât mai des în prepararea salatelor.
Contra colicilor nefritice se recomandă un pahar cu ulei de măsline luat cu linguriţa în momentul crizei, până la încetarea durerilor.
Masaj pentru dureri reumatismale
Persoanelor care suferă de dureri reumatismale li se recomandă următoarea reţetă, cu efect garantat: se pun 100 g de flori de muşeţel într-un litru de ulei de măsline. Se încălzeşte totul pe abur timp de două ore, amestecând din când în când. Cu acest preparat se masează locul dureros. Pentru o altă reţetă excepţională aveţi nevoie de doi căţei de usturoi raşi prin răzătoare, ce se amestecă bine cu 200 ml de ulei de măsline şi se lasă la macerat o jumătate de zi. Se foloseşte pentru masarea zonei dureroase.
Carmen Ciripoiu