de Iulian D. Moleianu
Răchitanul are nume aspru, de arbore, dar este o floare zveltă şi delicată, cu petale roz-roşii. În popor mai este cunoscută şi ca iarba zânei sau floarea zânei, fiind considerată plantă magică. Răchitanul are puternice efecte curative în nenumărate afecţiuni. Infuzia combinată tratează colonul iritabil şi diabetul zaharat, cataplasmele vindecă eczemele, tinctura fortifică organismul, iar pulberea opreşte hemoragiile.
Infuzia combinată calmează colonul iritabil
Dacă suferiţi de colon iritabil, puteţi obţine rezultate excepţionale cu ajutorul infuziei combinate de răchitan, care este un puternic astringent şi antiinflamator pentru tubul digestiv. Se bea zilnic un litru de infuzie combinată de răchitan, în cure de minimum zece zile.
Infuzia combinată de răchitan se obţine punând la macerat trei-patru linguri cu plantă mărunţită în jumătate de litru de apă, vreme de opt-zece ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. Se amestecă în final cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată de răchitan, care se foloseşte intern (una, două căni pe zi).
Ameliorează diabetul zaharat de tip II
Pentru ameliorarea diabetului zaharat de tip II se administrează infuzia combinată de răchitan - două căni pe zi, în cure de o lună, cu şapte zile de pauză. La pacienţii insulino-dependenţi, tratamentul se va face gradat, începând cu o jumătate de cană şi ajungând, după 7-14 zile, la doza de două căni pe zi. În paralel va fi măsurată zilnic glicemia, pentru a ajusta doza de insulină. Aceasta pentru că răchitanul are o acţiune extrem de puternică în diabet, stimulând pur şi simplu pancreasul să secrete mult mai multă insulină. Studii de medicină experimentală făcute în Spania au arătat chiar că administrarea de răchitan duce pur şi simplu la dublarea concentraţiei de insulină în sânge.
Pulberea are efecte antidiareice imediate
Pulberea de răchitan se obţine prin măcinarea cât mai fină a plantei uscate cu râşniţa electrică. Depozitarea pulberii de răchitan se face în borcane de sticlă închise ermetic, aşezate în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum patru săptămâni (deoarece unele principii active ale răchitanului se oxidează). De regulă, se administrează de trei-şase ori pe zi câte o linguriţă cu pulbere de răchitan, pe stomacul gol.
În cazurile de diaree se administrează patru-şase linguri cu pulbere pe zi, până la dispariţia afecţiunii. Este un remediu îndelung testat şi cu acţiune terapeutică bine confirmată, fiind folosit de soldaţii din Primul şi din al Doilea Război Mondial atât contra diareii, cât şi contra dizenteriei, efectele sale fiind salvatoare. Efectul antidiareic este foarte puternic şi poate fi exploatat pentru toate vârstele, inclusiv pentru bebeluşi, cărora le este recomandată infuzia combinată (50-200 ml pe zi). Este şi un antiseptic intestinal foarte bun în cazurile de enterite.
Opreşte şi epistaxisul sever
Epistaxisul (sângerările nazale) se poate opri dacă puneţi în nară puţin praf de răchitan, foarte fin măcinat şi apoi cernut. Are efecte vasoconstrictoare şi cicatrizante rapide, oprind sângerarea.
Pentru sângerări ale gingiilor şi retracţia acestora se foloseşte următorul leac popular: tulpinile de răchitan proaspăt cules se strivesc şi, imediat (astfel încât să nu piardă sucul), se freacă îndelung cu ele gingiile. Principiile active din răchitanul proaspăt opresc sângerările şi întăresc gingiile slabe.
Tinctura ajută în cazurile de contaminare cu HIV (SIDA)
Tinctura (extractul hidroalcoolic) de răchitan are cele mai bune efecte pentru tratarea infecţiilor şi a altor boli produse de deficienţe imunitare, două substanţe cu efecte imunostimulatoare şi antitumorale conţinute în răchitan (acidul elagic şi cel galic) fiind cel mai bine extrase în alcool. Pentru obţinerea acestui preparat se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere de răchitan, peste care se adaugă două căni (500 ml) cu alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.
Persoanele infectate cu HIV, virusul care aduce necruţătoarea boală SIDA, au nevoie de un suport extern pentru imunitatea deficientă. În ajutorul lor vine tinctura de răchitan, care se administrează câte patru linguriţe pe zi, fiecare diluată cu puţină apă. Tratamentul se face vreme de şapte zile, cu două zile de pauză, după care se reia.
Cataplasma vindecă eczemele
Eczemele infecţioase se pot trata mult mai rapid dacă se aplică zilnic, pe locul afectat, vreme de una-două ore, cataplasme cu răchitan. Tratamentul se face până la vindecarea completă.
Cataplasma cu răchitan se obţine astfel: o mână cu frunze mărunţite de răchitan se lasă timp de două ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 de grade Celsius), după care se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon.
• Acidul elagic din compoziţia răchitanului are efecte foarte bune şi în tratarea herpesului
Dacă aveţi probleme cu tenul şi vă apar pete roşii, puteţi face o mască dintr-o lingură cu suc proaspăt de răchitan sau cu infuzie foarte concentrată de răchiţtan, două linguri cu smântână şi un albuş. Ingredientele se amestecă foarte bine şi preparatul se întinde pe faţă. Se ţine vreme de jumătate de oră, după care se îndepărtează cu un tampon cu apă călduţă. Pentru tenul cu pori dilataţi, seara, se aplică pe faţă o compresă cu infuzie combinată de răchitan, care se ţine vreme de o jumătate de oră. Tratamentul se face o dată la două-trei zile.