de Cătălina Tăgârţă
Mehmet Oz (medalion), celebrul prezentator al emisiunii „Doctor Oz”, sfătuieşte persoanele care au diverse probleme de sănătate sau care vor să prevină apariţia acestora să apeleze la remedii naturiste. Pe lângă faptul că sunt la îndemâna tuturor, plantele sunt şi mai ieftine decât vitaminele sau medicamentele recomandate de medici. În plus, un alt avantaj ar mai fi că pot fi întrebuinţate la domiciliu şi că cele mai multe dintre ele nu au efecte secundare. Aşadar, iată care sunt cele zece plante recomandate pe site-ul său (www.doctoroz.com) pentru afecţiuni mai frecvente sau mai rar întâlnite.
Petale de trandafir versus crampe menstruale
Potrivit Doctorului Oz, trandafirul poate fi de folos persoanelor care suferă de simptomele sindromului premenstrual şi de crampe menstruale. În acest caz, sunt recomandate petalele conservate. Spre exemplu, ele pot fi păstrate într-un borcan cu miere, din care se va lua zilnic câte o linguriţă. Apoi, pentru calmarea alergiilor sau astmului, furiei şi depresiei, ideal e să optaţi pentru uleiul de trandafir. De asemenea, acesta poate fi de un real folos pentru alungarea durerilor de cap şi pentru uşurarea resentimentelor, geloziei şi a durerilor emoţionale. Tot ce trebuie să faceţi este să-l mirosiţi!
Magnolia decongestionează căile nazale
Mai mult, în cazul alergiilor şi al problemelor cu sinusurile pot fi folosite şi florile de magnolie. Iar dacă sunt combinate şi cu alte plante tradiţionale, mirosul acestora poate decongestiona căile nazale, poate revolva problema strănutului şi a ochilor înlăcrimaţi. Magnolia este folosită şi ca tonic în perioada de convalescenţă, iar mugurii sunt utilizaţi pentru reducerea indispoziţiilor şi a problemelor intestinale. Aceasta poate fi găsită la magazinele de remedii naturiste, sub formă de tincturi şi extracte.
Ghimbirul „pune pe fugă” stările de vomă
Pe lângă faptul că dă un gust bun mâncării, ghimbirul stimulează corpul să elibereze enzimele necesare pentru a extrage nutrienţii din alimente, astfel încât să fie mai uşor absorbiţi. De asemenea, ghimbirul este un remediu grozav în cazul stărilor de vomă sau în cazul răului de maşină. Acesta se ia la nevoie, fie pur şi simplu, fie în supe, salate sau limonade.
Trifoiul roşu îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor
Ceaiul de trifoi roşu conţine antioxidanţi care ajută organismul să metabolizeze toxinele din sistemul limfatic şi, prin urmare, să purifice organismul. Specialistul subliniază faptul că ceaiul de trifoi îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi a ficatului, două organe-cheie când este vorba despre eliminarea toxinelor din organism. În acest sens e bine să consumaţi cel puţin două căni cu infuzie pe zi.
Comprese cu mentă pentru ochi obosiţi
Pentru ochii obosiţi şi roşii puteţi apela la compresele cu ceai de mentă, care sunt excelente. Se pune un pliculeţ cu ceai într-o cană cu apă fierbinte şi se lasă timp de 30 de secunde, apoi se scoate şi se aşteaptă să se răcească puţin. După aceea, se îmbibă puţin tifon steril în infuzie şi se pun compresele pe pleoape timp de cinci-zece minute.
Uleiul de neem, bun contra păduchilor
Persoanele care au pielea uscată, iritată sau roşie pot apela cu încredere la uleiul de neem. În plus, acesta este un remediu eficient şi în cazul infecţiilor cu fungi, în caz de păduchi, dacă aveţi scalpul uscat, prezentaţi mătreaţă, albire prematură a părului, boli de piele sau gingivită. Neemul are proprietatea de a îmbunătăţi sănătatea pielii prin combaterea bacteriilor, aşa că tot ce trebuie să faceţi este să ungeţi locul afectat cu puţin ulei.
Usturoiul îmbunătăţeşte nivelul colesterolului
Usturoiul reduce tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte nivelul colesterolului. Potrivit Consiliului American pentru Sănătate Publică, prin consumul zilnic al unui căţel de usturoi se poate reduce colesterolul cu până la 10%, a arătat Doctorul Oz. Potrivit acestuia, chiar dacă respiraţia va avea de suferit, inima vă va fi „recunoscătoare”.
Păpădia, aliat în lupta cu diabetul
Întrucât este bogată în flavonoide, păpădia poate fi folosită pentru curăţarea ficatului şi ameliorează simptomatologia în cazul unor boli precum diabetul, cancerul, anemia. Mai mult, infuzia consumată regulat are grijă de tensiunea arterială ridicată.
Pătrunjelul previne artrita
Pătrunjelul are cel mai ridicat nivel de clorofilă, de aceea consumul lui regulat, în special în stare crudă, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, reduce inflamaţiile şi curăţă toxinele. Această plantă conţine şi acid alfa linolinic (Omega 3), care previne bolile cardiovasculare şi artrita.
Rozmarinul stimulează canalul digestiv
Rozmarinul are proprietăţi care stimulează sistemul digestiv, circulator şi nervos. Totodată, sub formă de infuzie, rozmarinul poate fi de un real folos şi când aveţi probleme cu stomacul. Mai mult, substanţele active din tinctura de frunze de rozmarin previn îngroşarea vaselor sangvine, stimulează circulaţia sângelui şi cresc tensiunea arterială. Tinctura se prepară astfel: se pun la macerat pentru opt zile 10 g frunze de rozmarin şi 100 ml alcool de 70 de grade. Amestecul se agită în fiecare zi, iar la sfârşitul perioadei amintite încep să se ia câte 20 de picături de tinctură, zilnic, după fiecare masă. Cura se ţine timp de o lună.
• În cazul colicilor biliare sau al problemelor cu vezica se recomandă o infuzie combinată, obţinută din o cană cu apă clocotită şi două linguri cu plante - anghinare, rostopască, păpădie şi sunătoare - amestecate în mod egal