de Cătălina Tăgârţă
Negrilica a fost folosită ca plantă de leac încă din Antichitate, când egiptenii, perşii, iar ulterior evreii şi arabii o utilizau în tratarea unor afecţiuni precum lepra, malaria, muşcăturile de şerpi veninoşi sau în cazul bolilor pulmonare. Însuşi Hipocrat, supranumit părintele medicinei, recunoaşte că planta are capacitatea de a trata bolile de ficat şi tulburările metabolice.
Diminuează spasmele date de astm
Cea care imprimă seminţelor de negrilică proprietăţi antihistaminice este substanţa nigelona, ce diminuează spasmele bronhiale şi laringiene de natură autoimună specifice în special astmului. Însă planta are şi alte proprietăţi: tonic aperitiv, emenagog (favorizează menstruaţia), vermifug (distruge viermii intestinali), carminativ (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale), bronhodilatator, vasodilatator cerebral, antitumoral, antiplegic (luptă contra paraliziilor) şi galactogog (stimulent al lactaţiei).
Adjuvant în caz de cancer
Prin administrarea seminţelor de negrilică împreună cu miere are loc o scădere importantă a nivelului nitrozaminelor, precum şi a oxizilor anorganici de azot din corpul omului, substanţe ce se comportă ca radicali liberi vehemenţi. Astfel, se reduc stresul oxidativ şi carcinogeneza. Planta poate fi administrată ca adjuvant în caz de cancer - se obţin rezultate favorabile în toate formele neoplazice cu localizare abdominală; dar e recomandat să fie utilizată şi în scop preventiv, în special în cazul tumorilor pancreasului.
Stimulează apariţia fluxurilor menstruale
Seminţele de negrilică au proprietatea de a stimula apariţia fluxurilor menstruale întârziate, precum şi lactaţia la lăuze. O altă problemă care poate fi rezolvată cu succes apelând la acest remediu este combaterea viermilor intestinali - în special limbricii şi teniile. În acest scop se recomandă administrarea de făină de negrilică plămădită în zeamă de varză. Practic, se macerează peste noapte într-un litru de suc de varză trei linguriţe cu făină; iar după ce se strecoară se beau, treptat, cinci pahare din acest extract (primele două dimineaţa, pe stomacul gol, iar următoarele, câte unul, dar la trei ore distanţă). Atenţie! Pentru a avea efectul dorit e bine să mâncaţi abia după o jumătate de oră după ce aţi consumat băutura.
Folositoare în afecţiuni cutanate eruptive
E bine de ştiut că făina de negrilică, amestecată cu cea de susan (o parte făină de negrilică, trei părţi făină de susan), se administrează în cazul afecţiunilor cutanate eruptive, în acest sens fiind recomandată administrarea a câte o linguriţă de două ori pe zi. Pentru celelalte recomandări, făina de negrilică se ia cu apă sau amestecată cu miere (un vârf de cuţit, de două ori pe zi). Însă mare atenţie! Dacă nu respectaţi dozele (maximum 270 de bucăţi pe zi - deci 0,8-1,6 g), seminţele de negrilică pot fi toxice. Acesta este şi motivul pentru care ele nu sunt recomandate copiilor şi pentru care se cere precauţie în cazul bătrânilor sau al persoanelor slăbite.
Pentru bolile de stomac se ia sub formă de vin
În cazul bolilor de stomac se recomandă planta sub formă de vin obţinut din seminţe. Pentru asta e nevoie de un litru de vin obişnuit, care se pune la fiert, iar în el se adaugă două linguriţe cu seminţe măcinate. După circa zece minute de fiert, se lasă alte zece minute la infuzat şi apoi se strecoară. Se bea câte un păhărel cu vin înainte de mesele principale. E bine de ştiut că acesta e recomandat şi în cazul bolilor de stomac, astmului şi ameţelilor. În plus, stimulează şi pofta de mâncare şi este un bun afrodiziac.
Pont! Ca hipoglicemiant este recomandat să se ia câte un vârf de cuţit cu pulbere de două ori pe zi, cu puţină apă sau amestecat în miere.
• E bine de ştiut că efectele tratamentului naturist nu sunt imediate, la fel ca în cazul celui medicamentos. Cu toate că tratamentul naturist nu are efecte secundare şi nu dă dependenţă, remediile pe bază de seminţe de negrilică nu suplinesc o vizită la medicul de familie sau la medicul specialist!