de Daniela Anton
Cu siguranţă, la un moment dat v-aţi confruntat cu aspectul inestetic dat de vânătăi, ca urmare a unei răni sau a unui accident. Iată câteva soluţii la îndemână care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de aceste neplăceri.
Netratate se vindecă mai greu
Inestetica vânătaie (sau echimoză) poate apărea chiar şi în urma loviturilor uşoare. În general, vânătăile trebuie tratate imediat, deoarece, cu cât trece mai mult timp, cu atât perioada de vindecare va fi mai mare. Netratată, o echimoză dispare în aproximativ trei săptămâni, modificându-şi culoarea, deoarece, pe măsură ce cheagul se resoarbe, modificările se observă la nivelul pielii. Astfel, aceasta trece de la roşu la violet-albastru, apoi la albastru-verzui şi, în final, la galben-verzui.
Aplicaţii locale de comprese reci
Imediat după lovitură este recomandată aplicarea unei comprese reci, deoarece opreşte coagularea sângelui şi, implicit, formarea vânătăii. Se pot folosi cuburi de gheaţă, dar şi alimente congelate. Înfăşuraţi într-un prosop o pungă cu legume sau cu carne congelate şi aplicaţi-le imediat pe locul învineţit timp de 30 de minute.
Muşeţelul are efect antiinflamator
Unul dintre cele mai bune remedii împotriva vânătăilor este tinctura de arnică. Aceasta grăbeşte vindecarea, scăzând, în acelaşi timp, sensibilitatea din zona respectivă. Cinci picături de arnică se combină cu un sfert de cană cu apă, iar în amestecul obţinut se înmoaie o bucată de tifon. Apoi, tifonul se aşază pe locul unde se află vânătaia şi deasupra se aplică un bandaj. Acest tratament se va folosi de două ori pe zi. De asemenea, arnica se poate combina şi cu ceai de muşeţel, care are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice şi analgezice.
Tătăneasa stimulează regenerarea ţesutului afectat
Tătăneasa reprezintă un alt remediu extrem de cunoscut utilizat în tratarea vânătăilor. Se recomandă ca frunzele de tătăneasă să se aplice pe vânătaie de cel puţin două ori pe zi. Efectul terapeutic al acestei plante se datorează conţinutului său bogat în alantoină, o substanţă care stimulează regenerarea ţesutului afectat.
Pătrunjelul estompează formarea echimozelor
Pătrunjelul are un conţinut bogat de vitamina B12, ceea ce îi conferă calitatea de a stimula regenerarea ţesutului lovit. Tocaţi două legături de pătrunjel şi aplicaţi-le, timp de două ore, pe vânătaie. Acest procedeu se repetă până ce culoarea vânătăii se estompează. De asemenea, pătrunjelul mărunţit se poate combina cu apă şi se pune la congelator. Cuburile astfel obţinute vor putea fi folosite mai uşor pentru tratarea vânătăilor.
Pulbere de curcumă cu lapte cald
De asemenea, hamamelis are proprietatea de a vindeca vânătăile şi de a reduce inflamaţia. Un alt leac este să aplicaţi, imediat după lovitură, o jumătate de ceapă proaspăt tăiată. Acest lucru se poate face doar în cazul în care nu există leziuni deschise la nivelul pielii. Şi curcuma este un bun tratament contra vânătăilor. Amestecaţi pulbere de curcumă într-o ceşcuţă cu lapte cald şi beţi în fiecare dimineaţă (preferabil pe stomacul gol), iar vânătăile vor fi vindecate în câteva zile.
Flori de mullein, de două ori pe zi
Un alt remediu uşor de folosit este să tăiaţi o bucată de lămâie şi să o puneţi peste vânătaie. Şi frunzele de salvie vă pot fi de ajutor. Acestea vor fi răspândite pe regiunea afectată şi apoi se va aplica un bandaj peste vânătaie. Pentru accelerarea vindecării vânătăilor se pot folosi ulei de măsline şi flori de mullein de două ori pe zi.
Cafeaua neagră, un remediu eficient
Pentru a scăpa mai repede de vânătăi este bine să puneţi cafea neagră peste rană, apoi acoperiţi cu un bandaj. Mai mult, un amestec de ardei iute, piper şi multă vaselină topită are efecte în cazul vindecării vânătăii dacă este aplicat direct în regiunea învineţită.
Oţet amestecat cu apă fiartă
Pentru tratarea vânătăilor amestecaţi oţet cu apă fiartă. Se înmoaie în această soluţie o bucată de ţesătură albă şi se acoperă vânătaia, iar deasupra ei se pune un plastic şi se leagă cu tifon. Când compresa se usucă, se înmoaie din nou, repetând procedura de câteva ori. Un alt leac este să înmuiaţi miez de pâine în vin, acest tratament face să se retragă umflătura şi să dispară vânătaia. Un alt remediu naturist spune că vânătăile se retrag mai repede şi sub acţiunea cataplasmelor cu tărâţe de borş.
Pont! Vitaminele C şi K ajută la întărirea pereţilor vaselor de sânge, având capacitatea de coagulare a sângelui. De aceea, o alimentaţie bogată în fructe şi în legume reduce tendinţa de apariţie a vânătăilor.
• Renunţaţi la fumat sau fumaţi mai puţine ţigări în această perioadă. Specialiştii spun că fumatul poate încetini procesul de vindecare a vânătăii, deoarece reduce cantitatea de sânge şi întârzie regenerarea ţesutului afectat
Metoda RICE de prim ajutor este una dintre cele mai folosite şi cunoscute în cazul traumatismelor de ţesuturi moi (întinderi, entorse etc. şi foarte eficientă în tratarea vânătăilor). RICE provine din limba engleză (rest-ice-compression-elevation - adică odihnă, gheaţă, compresie, ridicare). Odihna va ajuta ţesuturilor să se vindece mai repede, gheaţa va comprima vasele de sânge din jurul rănii, iar compresia şi ridicarea ajută la drenarea sângelui din zona afectată.