de Iulian D. Moleianu
Poate v-aţi întrebat vreodată de ce este bun fisticul? Noi vă oferim o serie întreagă de argumente pentru a vă convinge că puteţi consuma în cantităţi mai mari aceste minunăţii ale naturii. Fisticul conţine mai mult de 30 de vitamine, minerale şi fitonutrienţi, printre care: cupru, mangan şi vitamina B6. Este singura „nucă” în a cărei compoziţie se regăseşte o cantitate mai mare de luteină şi zeaxantin - antioxidanţi responsabili pentru protejarea organismului de radicalii liberi dăunători.
Cuprul, important în dezvoltarea corectă a ţesutului conjunctiv
Unul dintre mineralele ce se regăsesc din abundenţă în fistic este cuprul. Acesta este important pentru o serie de procese biochimice responsabile pentru sănătatea organismului, cum ar fi dezvoltarea corectă a ţesutului conjunctiv din oase şi organe. Este, de asemenea, important pentru sănătatea cardiovasculară.
Manganul, un alt mineral esenţial conţinut de fistic, este important în formarea oaselor şi în metabolizarea proteinelor, grăsimilor şi a carbohidraţilor.
Potasiul, vital pentru celulele organismului
Magneziul regularizează temperatura corporală, permite contracţia nervilor şi a muşchilor şi sintetizează proteinele. Este important în metabolizarea vitaminei D.
Potasiul este vital pentru buna funcţionare a tuturor celulelor din organism. Deficienţa de potasiu poate conduce la hipertensiune arterială, apariţia pietrelor la rinichi, afecţiuni cardiovasculare şi atacuri cerebrale.
30 de grame de miez de fistic furnizează 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta e necesară pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, în producerea de hemoglobină şi sintetizarea neurotransmiţătorilor precum serotonină şi dopamină. Ajută la menţinerea unor niveluri normale ale glicemiei atunci când aportul caloric este scăzut, precum şi pentru ameliorarea simptomelor ce însoţesc sindromul premenstrual.
Controlează glicemia
Radicalii liberi pot avea efecte negative asupra organismului, boli precum cancer sau afecţiuni cardiace. Antioxidanţii ajută la reducerea acestor efecte negative. Fisticul conţine fenoli, substanţă cu vaste proprietăţi antioxidante. Între alimentele ce conţin substanţe antioxidante, fisticul face parte din categoria celor care ocupă primul loc.
Fisticul este şi o sursă bogată de fibre. Acestea ajută tractul digestiv, absorbind apa şi prevenind constipaţia, iar prin acestea reduce riscul apariţiei hemoroizilor. Alte studii au dovedit că fibrele controlează glicemia şi reduc riscul dezvoltării unor tipuri de cancer.
• Printre beneficiile cel mai importante ale fisticului se numără scăderea colesterolului şi protejarea sistemului cardiovascular. Aceste „nuci” ajută şi la regularizarea greutăţii corporale şi la suprimarea apetitului şi a absorbţiei grăsimilor