de Cătălina Tăgârţă
Aproape 80%-90% dintre femei sunt afectate cel puţin o dată în viaţă de iritaţiile şi de mâncărimile provocate de candidoza vaginală, o micoză cauzată de ciuperca numită Candida albicans. Din nefericire, această infecţie poate afecta vaginul şi/sau vulva şi apare din nenumărate motive: ca urmare a administrării de antibiotice, a medicamentelor imunosupresoare, chimioterapiei, în cazul femeilor cu un sistem imunitar slăbit şi al celor cu diabet zaharat, dar nu este exclusă nici perioada de sarcină sau cea în care doamnele urmează un tratament cu contraceptive orale.
Efect antifungic şi antibacterian
Infecţia cu candida poate fi tratată medicamentos, dar, din păcate, în multe cazuri recidivează şi produce gazdei neplăceri de lungă durată. De aceea, e bine să se apeleze şi la remediile naturiste. Primul şi cel mai important leac din natură este cimbrul. Dacă bunicile făceau pe vremuri spălături vaginale cu infuzie de cimbru când prezentau mâncărimi sau usturimi în zona intimă, mai nou, remediul este indicat sub formă de ulei. Acesta se poate găsi în magazinele de produse naturiste şi este bine de ştiut că este unul dintre remediile cu efect antifungic, antibacterian şi antiinflamator natural cel mai puternic. Se vor lua câte trei-cinci picături de ulei de cimbru într-o lingură cu miere, procedeu care se repetă de trei ori pe zi. Produsul nu este solubil în apă, aşa că evitaţi administrarea lui în ceaiuri sau în sucuri. Pentru a avea rezultate bune, cura trebuie ţinută timp de una-două săptămâni şi se poate repeta după o pauză de două săptămâni.
Contraindicat femeilor însărcinate
Atenţie însă! Uleiul de cimbru este contraindicat femeilor însărcinate, persoanelor care suferă de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric şi gastrită hiperacidă. De asemenea, e bine de ştiut că supradozajul de ulei de cimbru dă reacţii foarte puternice, precum convulsiile, vărsăturile, durerile abdominale puternice, delirul.
Totuşi, cine vrea să apeleze la varianta clasică, cea cu spălăturile vaginale, e bine să ştie că pentru infuzie sunt necesare două linguri cu plantă, care se fierbe într-un litru de apă timp de cinci minute, apoi se strecoară şi se amestecă de preferat şi cu infuzie de muşeţel, preparată la fel.
Spălături locale cu ceai din muguri de molid
O altă plantă care vine în ajutorul acestei probleme de sănătate e mărul-lupului. În acest caz, o linguriţă cu plantă mărunţită se pune într-o cană cu apă clocotită şi se acoperă pentru un sfert de oră. Atenţie! Întrucât este toxică, infuzia nu se bea, ceaiul se strecoară şi se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Mărul-lupului este un bun dezinfectant, care poate distruge levurile.
Tot pentru spălături sunt buni şi mugurii de molid, caz în care pentru obţinerea infuziei se pun două linguriţe cu plantă zdrobită la un litru de apă şi se fierb până când apa scade la jumătate. Dacă nu aveţi muguri de pin, puteţi opta şi pentru rădăcină de nalbă-mare sau pentru salvie, care se prepară exact ca în cazul anterior.
Usturoiul, un adevărat panaceu
Nu degeaba se spune despre usturoi că este un adevărat panaceu. Sub formă de tinctură şi combinat cu miere, acesta reprezintă o altă schemă de tratament naturist împotriva candidozei vaginale. Iată care sunt dozele exacte pentru tratament: se pun 30-40 de picături de tinctură de usturoi şi se amestecă foarte bine cu una-două linguri cu miere. Apoi, emulsia obţinută se aplică pe pereţii vaginului şi se lasă să acţioneze două-trei ore, timp în care pacienta va sta întinsă în pat, după care se fac spălături cu apă simplă, fără săpun, şi apoi cu una dintre variantele de ceai amintite.
Cura cu tinctură de salcâm trebuie urmată zece zile
O altă tinctură care luptă cu candidoza vaginală este cea de salcâm. Dar, spre deosebire de tinctura de usturoi, aceasta nu se aplică direct pe pereţii vaginului, ci se pun circa 30 de picături într-un lighean cu zece litri de apă, apoi se fac spălături externe. Însă tratamentul trebuie urmat cel puţin zece seri la rând.
• Şi uleiul de nucă de cocos combate micoza, aşa că e ideal să folosiţi zilnic câte trei linguri, fie în salate, fie în alte mâncăruri
Indiferent de tratamentul pentru care optaţi, fie el medicamentos, fie naturist, e important să ştiţi că pe durata acestuia şi chiar câteva săptămâni mai târziu de la vindecare se recomandă consumul a cât mai multe legume proaspete, salate, peşte, dar şi usturoiul, ghimbirul, uleiul de măsline, rozmarinul, cimbrul, maghiranul, varza, ceapa, iaurtul cu probiotice sunt indicate. În schimb, sunt total interzise lactatele şi dulciurile, pentru că acestea hrănesc ciuperca. Iar pentru întărirea imunităţii se pot lua suplimente de spirulină şi echinacea.