de Cristina Cristache
La lăsarea serii, când toate florile se închid, luminiţa de seară îşi deschide petalele pentru a fi polenizată, emanând un parfum îmbătător. Dincolo de această particularitate ce ţine mai mult de estetic şi de frumos, planta aduce importante beneficii sănătăţii, în general, dar mai ales în cazul femeilor. Printre utilizările sale medicinale, luminiţa de seară este folosită în tulburări menstruale, colesterol şi chiar deficienţe ale pielii. În fitoterapie şi homeopatie, întrebuinţările sunt infinite, de aceea vom încerca să amintim cât mai multe, pentru a şti pe viitor ce comoară vă înfrumuseţează serile de vară.
Acizii care fac miracole: gamalinoleic şi alfalinoleic
Principalii compuşi ai luminiţei de seară sunt acidul gamalinoleic (GLA) şi alfalinoleic, acizii graşi esenţiali, calciu şi complexul de vitamine B. GLA este un acid gras polinesaturat, care ajută organismul să producă energie şi unele grăsimi „bune”, de care au nevoie creierul, muşchii, măduva şi membranele celulare. Studiile spun că femeile care suferă de dereglări hormonale, sindrom premenstrual, dureri articulare, colesterol mărit sau afecţiuni ale pielii pot avea un blocaj metabolic, organismul nefiind capabil să producă GLA. Administrată oral, sub formă de supliment, luminiţa de seară ameliorează acest deficit şi previne astfel îmbolnăvirea.
Duşmanul maladiilor tiroidiene
Luminiţa de seară a ajuns în Europa la 1614, în Anglia fiind cunoscută drept „leacul bun la toate”. Secretele ei sunt cei doi acizi despre care am relatat anterior. Ei asigură producţia de eicosanoizi, substanţe cu acţiune asemănătoare hormonilor. Uleiul eteric extras din frumoasa floare regenerează celulele, neutralizează radicalii liberi şi împiedică formarea lor în organism, încetinind procesul de îmbătrânire. Acest produs este util în multiple afecţiuni şi tulburări, printre care inflamaţii, boli ginecologice, dezechilibre hormonale, maladii tiroidiene, digestive, metabolice, reumatismale, cardiace, dermatologice, boli autoimune, neurologice şi chiar psihice.
Uleiul esenţial, util pentru boli dermatologice
Floarea este bogată în seminţe din care se extrage uleiul, fiind un tratament natural nepreţuit. Indienii au folosit de-a lungul secolelor proprietăţile acestui leac pentru a vindeca boli dermatologice precum eczemele atopice, acneea sau îmbătrânirea precoce, dar şi pentru tratarea plăgilor, a astmului sau a virozelor.
Acţiunea binefăcătoare asupra pielii se datorează tot acidului gamalinoleic, care are, la rândul lui, uimitoarea calitate de a reconstrui membrana celulară. În plus, uleiul esenţial este bogat în potasiu, magneziu şi vitamina E, despre care se ştie că protejează pielea de factorii externi, tonifiază şi creşte rezistenţa unghiilor şi părului.
Distruge trombusurii
Seminţele, frunzele şi rădăcinile plantei sunt cunoscute şi folosite de peste 500 de ani datorită efectelor pozitive pe care le au asupra siluetei şi sănătăţii în general. Acizii graşi din compoziţia plantei sunt renumiţi pentru puterea de a arde grăsimile şi de a reduce depozitele adipoase. Mai mult, aceştia previn depunerea colesterolului pe pereţii vasculari. De aceea, luminiţa de seară este recomandată în bolile cardiovasculare. GLA ajută la normalizarea tensiunii arteriale, la prevenirea agregării plachetare şi la distrugerea trombusurilor (cheaguri de sânge pe vasele sangvine). Acelaşi element are efect vasodilatator, scade colesterolul şi trigliceridele, ameliorează durerile anginoase, fiind eficient în arteroscleroză, colesterol mărit, hipertensiune, cardiopatie ischemică şi în prevenţia şi recuperarea infarctului miocardic.
Ia cu „mâna” durerile menstruale
Un experiment desfăşurat la Universitatea din Glasgow pe un lot de 52 de bolnavi de artrită reumatoidă a relevant că administrarea de ulei de peşte, combinat cu ulei din luminiţă de seară, poate reduce considerabil durerile provocate de această boală. Pacienţii au fost împărţiţi în trei grupe: 17 au primit ulei de luminiţă, 17, o combinaţie între ulei de luminiţă şi ulei de peşte, iar 18, placebo. 83% din prima grupă au simţit că durerile s-au ameliorat considerabil, 95% dintre pacienţii celei de-a doua grupe au avut aceleaşi rezultate, în timp ce în cazul tratamentului placebo rezultatele pozitive au fost de doar 34%. Un alt studiu derulat în Marea Britanie a demonstrat eficacitatea acestei plante în durerile menstruale. Lotul inclus în experiment a fost de 70 de femei, dintre care 67% au remarcat dispariţia totală a simptomelor, iar 22% au înregistrat ameliorări considerabile.
Pont! Pentru a stopa căderea părului, adăugaţi ulei de luminiţă în balsamul de păr.
Uleiul de luminiţă este foarte bun ca antirid şi antioxidant. Pentru rezultate optime, acesta se aplică regulat pe faţă şi pe corp, asemenea unei creme. Compuşii activi încetinesc procesul de îmbătrânire, tonifiază, hidratează şi fac ţesutul cutanat suplu şi elastic. Este foarte bun şi pentru pielea sensibilă din jurul ochilor şi poate fi folosit chiar şi pe sub machiaj pentru un plus de vitalitate. De asemenea, dacă suferiţi de acnee, cuperoză sau psoriazis apelaţi cu încredere la acest ulei. El previne uscarea pielii, reduce inflamaţia, stimulează microcirculaţia şi regenerează pielea afectată. Ungeţi cu puţin produs zona bolnavă şi masaţi cu blândeţe până când acesta intră în piele. Desigur îl puteţi utiliza şi în amestec cu alte uleiuri precum cel de cocos, susan, de sâmburi de caise sau de cacao. Pentru întărirea unghiilor vă puteţi cufunda mâinile în ulei cald de luminiţa serii peste care s-a adăugat suc de lămâie, iar pentru un păr mai rezistent vă puteţi masa scalpul cu ulei pur.
• Rădăcinile tinere pot fi consumate ca şi legumele obişnuite, iar din lăstari pot fi preparate salate. Gustul este uşor piperat