de Cristina Cristache
Fructul Soursoup, cunoscut sub numele de graviola, provine de la un arbore originar din America de Sud. Numeroase cercetări au demonstrat că extractul din seminţele fructului distruge celulele canceroase, fiind elementul cu cel mai puternic efect citostatic natural. Este folosit în diverse maladii oncologice, dar şi ca agent antimicrobian cu spectru larg, antifungic şi antiparazitar. În plus, s-au constatat efecte pozitive în scăderea tensiunii arteriale, în depresie şi în creşterea imunităţii.
Este citotoxic selectiv pentru celulele adenocarcinome ale colonului
Primul studiu făcut vreodată asupra fructului graviola în privinţa efectului anticancerigen s-a derulat în urmă cu aproape un sfert de secol, iar rezultatele au fost atât de remarcabile, încât comunitatea medicală convenţională l-a privit cu neîncredere. Despre unul dintre cele cinci extracte din seminţele de graviola, denumit compusul 1, s-a descoperit că este „citotoxic selectiv pentru celulele adenocarcinome ale colonului (HT-29)”. În 1999, un studiu al celulei a scos la iveală faptul că fructul Soursoup acţionează împotriva cancerului la prostată şi a celui mamar, în timp ce o cercetare mai recentă, din 2002, a demonstrat că graviola este benefic şi împotriva cancerului hepatic.
Armă împotriva cancerului de sân
În 2011, în revista „Nutriţie şi Cancer” a fost publicat rezultatul unei cercetări legate de influenţa extractului de graviola asupra cancerului mamar. Oamenii de ştiinţă l-au denumit Graviola Fruit Extract - GFE şi spun că el suprimă aşa-numita „exprimare a oncogenei”, gena care cauzează boala în cadrul celulei cancerului mamar. În urma unui tratament alimentar de cinci săptămâni cu GFE s-a constatat reducerea exprimării oncogenei. Ca şi un rezultat de ansamblu, terapia a dus la inhibarea creşterii celulelor bolnave cu 32%. Testele au fost efectuate atât in vitro, cât şi in vivo şi i-au determinat pe savanţi să recomande reintroducerea acestui extract în tratamentele oncologice, dar şi în suplimentele folosite în prevenţia acestui tip de cancer.
Are proprietăţi vasodilatatoare
Studii făcute pe animale au demonstrat că folosirea în alimentaţie a fructului graviola poate lărgi vasele de sânge şi poate scădea tensiunea arterială. Precauţie în terapia cu graviola trebuie să aibe persoanele care au deja o tensiune arterială mică sau care iau medicamente antihipertensive. Se recomandă oricum o consultaţie de specialitate înainte să începeţi administrarea de graviola, deoarece o doză foarte mare poate provoca ameţeli sau greaţă însoţită de vărsături.
Se foloseşte în shake-uri, fresh-uri sau în salate
Graviola poate fi găsit şi în Peru, Columbia, Brazilia, Africa Subsahariană şi sud-estul Asiei, sub diverse denumiri. În aceste zone ale globului, fructul plantei este foarte apreciat şi ca atare consumat. Gustul său este dulce şi uşor acidulat, ceea ce îl recomandă ca ingredient în shake-uri, fresh-uri, îngheţate sau în salate. Atât frunzele, cât şi fructele arborelui sunt folosite la tratarea diferitelor infecţii, virozelor, lipsei de energie şi stărilor depresive. Indigenii din Amazonia foloseau toate părţile acestei minuni naturale, de la flori până la coajă şi seminţe.
Pont! În Peru, tratamentul împotriva cancerului constă în consumarea graviolei în combinaţie cu chimioterapia.
Despre acetogenii din graviola cercetătorii spun că pot distinge între celulele canceroase şi cele sănătoase după principiul activităţii celulare, care în cazul celulelor maligne este mai ridicată. Aceşti compuşi recunosc şi inhibă selectiv celulele bolnave, de aceea cea mai mare utilizare a graviolei este în terapiile anticanceroase.
Totuşi, femeile gravide sunt sfătuite să nu comsume acest produs nici măcar în combinaţie cu alte alimente, deoarece energia mare din celulele în dezvoltare ale fătului poate atrage efectul de distrugere al graviolei, iar fătul îşi poate opri evoluţia. În plus, extractul de graviola poate provoca contracţii uterine premature şi poate afecta celulele nervoase. Fructul a constituit baza unui studiu referitor la o zonă izolată, în care numărul bolnavilor de Parkinson era foarte ridicat, iar cercetătorii au vrut să afle dacă afecţiunea poate fi corelată cu consumul de graviola. Cercetarea a demonstrat că seminţele şi rădăcina conţin alcaloizi cu efecte neurotoxice, fapt ce face ca fructul să nu fie nerecomandat în sarcină şi în alăptare.
• În Journal of Natural Products sunt prezentate dovezi ştiinţifice ce atestă că există compuşi ai graviolei de 10.000 de ori mai puternici decât adryamicina - o substanţă folosită frecvent în terapia cancerului