Main menu

header

  Untul-pământului este denumit ştiinţific Tamus communis, iar popular se mai numeşte şi fluierătoare, brie, uşoarea-pământului etc. Untul pământului este o plantă cu o tulpină ierboasă, lungă de până la patru metri şi care se agaţă de pietre şi de alte plante, de unde şi una dintre denumirile sale populare de „viţă neagră“. Florile sale sunt verzui, fiind foarte puţin evidente, spre deosebire de fructele sale roşii, uşor de remarcat toamna. Sub pământ dezvoltă o rădăcină impresionantă, lungă de până la jumătate de metru şi foarte groasă (poate ajunge şi la grosimea unui braţ), cu o consistenţă untoasă.

Se foloseşte doar extern

  Vă întrebaţi unde găsiţi şi cum recoltaţi untul-pământului? Ei bine, planta creşte mai ales în regiunile sudice ale ţării, la marginea pădurilor, în luminişuri, pe lângă garduri verzi. Adesea preferă zonele pietroase, unde rădăcina sa imensă se „ascunde”, fiind foarte dificil de scos. După ce reuşiţi să o dezgropaţi se spală în apă rapid, pentru a nu pierde din substanţele sale mucilaginoase (foarte vâscoase). Se foloseşte cel mai adesea proaspătă, pentru aplicarea direct pe piele sau pentru prepararea tincturii.
  De la bun început trebuie spus că untul-pământului se foloseşte doar extern, intern producând tulburări digestive şi nervoase destul de grave. Utilizările sale, verificate de medicina populară, vă pot scăpa de durerile de spate, sinuzită, pneumonie şi alte forme de boală.

Îmbunătăţeşte mobilitatea articulară

  Reumatismul poate fi combătut cu ajutorul rădăcinii date prin răzătoare. Aceasta se aplică direct pe piele, după care se înveleşte cu o bucată de pânză curată şi se lasă vreme de un sfert de oră. Articulaţia tratată se va încălzi, durerea se va diminua, iar după câteva aplicaţii se va îmbunătăţi mobilitatea articulară. Tratamentul se repetă zilnic, până la ieşirea din criză.

Adio dureri de spate!
  Dacă aveţi dureri de spate le puteţi combate simplu cu ajutorul tincturii de untul-pământului, ce se găseşte la fiecare magazin naturist. Practic, se aplică o compresă cu tinctură de untul-pământului, compresă ce se păstrează vreme de 30 de minute, după care zona dureroasă tratată se înveleşte cu un material călduros de lână. Aplicaţia se face de două ori pe zi, până la eliminarea completă a durerilor de spate.

Sinuzita şi-a găsit leacul

  Sinuzita se tratează foarte simplu: într-o bucată de tifon se pune o lingură cu rădăcină de untul-pământului şi una cu rădăcină de hrean, ambele date prin răzătoare. Se ţine această cataplasmă pe frunte vreme de zece minute (în funcţie de intensitatea reacţiei cutanate şi de rezistenţa la senzaţia de arsură). În timpul aplicaţiei se va elimina pe cale nazală o cantitate impresionantă de secreţii, iar durerea va fi diminuată progresiv, la fel ca şi senzaţia de greutate în zona frunţii. Se fac două asemenea aplicaţii în sinuzită acută şi până la 12 aplicaţii în sinuzită cronică.

Uşurează respiraţia

  Pneumonia şi bronşita se vindecă prin leacuri naturiste. Aplicaţi pe torace o pastă formată din trei linguri cu rădăcină de untul-pământului proaspăt, dată prin răzătoare, două linguri cu hrean şi patru linguri cu seminţe de in măcinate. Deasupra se pun un material de bumbac curat şi o ţesătură de lână călduroasă. Aplicaţia se face vreme de jumătate de oră pe zi, patru-cinci zile la rând, sunt de părere specialiştii în medicina naturistă. Are puternice efecte de stimulare a imunităţii, ajută la eliminarea secreţiilor în exces şi uşurează respiraţia.
Ana-Maria Cocea
Important!

  Nu folosiţi dacă aveţi pielea sensibilă! Rădăcina de untul-pământului poate provoca puternice reacţii alergice cutanate la persoanele cu pielea sensibilă. Se foloseşte la început cu prudenţă, doar pe o porţiune restrânsă de piele. Aplicaţia continuă doar dacă nu apare senzaţia de arsură puternică şi dacă nu intervin leziuni la nivelul pielii.