de Daniela Anton
Menta are proprietăţi sedative, dezinfectante şi poate fi folosită în problemele digestive, respiratorii, vezicii biliare sau circulaţiei periferice.
Facilitează digestia
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale mentei este calmarea stomacului în caz de indigestii. Aromele de mentă elimină gazele, colicii şi stopează greaţa. Mai mult, tratamentele cu mentă ajută şi la prevenirea ulcerelor gastrice, stimulează fluxul biliar spre stomac, activează glandele salivare din gură, precum şi glandele care secretă enzime digestive, facilitând digestia. Se beau două căni cu ceai de mentă pe zi.
Deblochează bronhiile
Aroma puternică a ceaiului de mentă este extrem de eficientă în tratamentul problemelor respiratorii cauzate de răceli, viroze sau de astm. În aceste afecţiuni, menta tratează tusea, ajută la deblocarea nasului, gâtului, bronhiilor şi a plămânilor. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă şi o cană cu apă clocotită, apoi se îndulceşte cu miere. Se administrează câte trei căni cu ceai pe zi.
Ameliorează sindromul de intestin iritabil
În cazul sindromului intestinelor iritabile se foloseşte ceai sub formă de pliculeţe sau de pulbere. Infuzia obţinută din pulbere se prepară dintr-o linguriţă cu plantă sub formă de praf la o ceşcuţă cu apă clocotită, apoi se lasă zece minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Beţi câte două ceşti pe zi.
Inhalaţii contra migrenelor
Uleiul esenţial de mentă este un remediu rapid şi sigur pentru durerile de cap. Migrenele pot fi calmate prin fricţionarea frunţii şi a tâmplelor cu ulei de mentă amestecat cu infuzie de mentă. Se adaugă câte cinci picături de ulei la o cană cu ceai de mentă. Tot pentru durerile de cap puteţi face inhalaţii cu mentă. Fierbeţi un litru de apă, adăugaţi cinci picături de mentă, acoperiţi-vă capul cu un prosop şi inhalaţi aburii cinci minute.
Stimulează circulaţia periferică
Masajul cu ulei esenţial de mentă stimulează circulaţia periferică şi reduce senzaţia de picioare obosite. Puteţi face băi calde cu sare şi mentă, pentru a vă revitaliza picioarele grele şi umflate.
Ceaiul de mentă este indicat şi în curele de slăbire, deoarece combate senzaţia de foame şi stimulează digestia. Ceaiul se prepară din 30 g frunze proaspete de mentă, peste care se toarnă un litru de apă clocotită. Se infuzează câteva minute, iar apoi se lasă să se răcească. Se beau maximum trei căni cu ceai pe zi.
Protejează dinţii
Vreţi să aveţi o respiraţie proaspătă? Adăugaţi câteva picături de ulei esenţial de mentă într-o cană cu apă, pentru prepararea unei ape de gură mentolată şi dezinfectantă. De asemenea, pentru o respiraţie proaspătă puneţi pe limbă o picătură de ulei de mentă. În plus, datorită proprietăţilor sale analgezice, menta este folosită şi pentru calmarea durerilor de dinţi. Puneţi o picătură de ulei de mentă pe un tampon şi aplicaţi pe dintele dureros. După câteva minute, gingia va amorţi, iar senzaţia de durere va dispărea.
• O infuzie cu mentă (o linguriţă la o cană cu apă fierbinte) este un tonic foarte eficient pentru pielea obosită
„Degresează“ părul gras
Pentru părul gras încercaţi un tratament de clătire cu mentă. Puneţi un pumn cu mentă într-un vas şi turnaţi peste patru ceşti cu apă fiartă. Lăsaţi frunzele de mentă să se infuzeze cel puţin 30 de minute. După ce acest amestec se răceşte, strecuraţi-l şi puneţi-l într-o sticlă. Aplicaţi pe păr o ceaşcă din această soluţie pentru clătire după ce părul a fost şamponat.
• Frunzele de mentă au efect răcoritor şi pot diminua cearcănele. Luaţi câteva frunze, pe care să le spălaţi bine şi să le zdrobiţi uşor. Apoi, aplicaţi pe pielea curată, în jurul ochiului, timp de zece minute