de Daniela Anton
Acum, în perioada de iarnă, fie că mergeţi pe stradă, fie că sunteţi la patinoar sau pe pârtia de schi, vă puteţi pricopsi cu o entorsă sau cu o luxaţie. Iată câteva remedii naturiste de ajutor.
Cataplasme cu varză
Cataplasmele cu varză sunt de mare ajutor pentru retragerea umflăturilor de la nivelul articulaţiilor. Se aplică pe locul afectat trei straturi de frunze de varză şi se ţin câteva ore. Varza va acţiona rapid, trăgând din lichidul acumulat în articulaţii. Unguentul din varză este un alt leac cu efect rapid. Zonele dureroase se ung cu alifia pregătită din: 50 ml suc de varză crudă, 200 g lanolină, o linguriţă cu ceară de albine, 10 ml ulei de germeni de porumb sau de palmier, 15 ml alcool rafinat de 40 de grade şi o linguriţă cu miere. Această cremă poate fi folosită de mai multe ori pe zi.
Ceapă rasă cu zahăr
Cataplasma din ceapă cu zahăr este un remediu excelent pentru calmarea durerilor în caz de entorse. Se prepară dintr-o ceapă rasă mărunt, amestecată cu o lingură cu zahăr şi aplicată pe zona cu probleme. O altă variantă pentru calmarea durerilor în caz de entorse este să tăiaţi o ceapă cât puteţi de fin, să o puneţi peste un strat de vată şi un bandaj, să presăraţi deasupra sare şi să aplicaţi cataplasma pe locul afectat.
Decoct cu ceai de tătăneasă
Compresele cu tătăneasă sunt o altă variantă eficientă pentru entorse. Acestea descongestionează zona. Se prepară un decoct de tătăneasă astfel: o linguriţă cu plantă mărunţită se fierbe în 250 ml apă, timp de zece minute. Se strecoară, iar atunci când soluţia s-a răcit se umezeşte un pansament din pânză cu ceaiul concentrat şi se schimbă cu o altă compresă rece atunci când locul afectat se încălzeşte.
Macerat de untul-pământului
Şi maceratul de untul-pământului se recomandă pentru vindecarea entorselor şi a luxaţiilor. Planta se curăţă de coajă, se rade fin pe răzătoare, se pune într-o sticlă şi se toarnă deasupra gaz până se umple trei sferturi de sticlă. Acest amestec se lasă la macerat opt zile. Ungeţi zilnic părţile dureroase cu preparatul obţinut, timp de şapte-opt zile.
Arnică şi ananas împotriva vânătăilor
În caz că aveţi şi vânătăi, cel mai indicate sunt cataplasmele cu frunze şi flori de arnică. Preparaţi un decoct cu 5-20 g flori la un litru cu apă. Tot pentru vindecarea şi dispariţia vânătăilor cauzate de entorse este indicat să consumaţi ananas. Acest fruct conţine serotonină, un neurotransmiţător care ajută la buna funcţionare a nervilor din zona afectată, favorizând refacerea ţesutului nervos distrus. Mai mult, ananasul mai conţine şi bromelain, o substanţă care ajută la îmbunătăţirea circulaţiei din zonă şi la refacerea posibilelor vase de sânge distruse.
Bitter suedez
Dacă aveţi entorsă sau luxaţie, vă este de ajutor şi bitterul suedez. Stropiţi o bucată de pâine neagră cu bitter suedez, puneţi pâinea înmuiată într-un săculeţ de tifon şi legaţi-l pe locul afectat. Menţineţi această aplicaţie până când se usucă. După care folosiţi un unguent de arnică, salcie sau cu camfor. Mai mult, puteţi urma acelaşi tratament folosind oţet de mere în loc de bitter suedez.
Aplicaţii cu argilă rece
Un alt tratament pentru calmarea durerilor provocate de luxaţii sau entorse e să folosiţi cataplasme cu argilă rece. Acestea se aplică pe încheietura afectată la intervale de două ore. De asemenea, sunt recomandate şi compresele cu pelin, cu alge marine sau cu un terci de rădăcină de brusture.
Cartofi, ulei de măsline şi brânză de vaci
Şi cartoful grăbeşte vindecarea entorselor. Cartoful crud ras se pune pe o bucată de pânză direct pe locul dureros. De asemenea, puteţi îmbiba un prosop în ulei de măsline şi să-l aşezaţi pe locul dureros, legându-l cu o faşă. Schimbaţi compresa de mai multe ori pe zi. În plus, dacă zona unde s-a produs entorsa s-a inflamat, puteţi calma durerea aplicând o compresă cu brânză de vaci pe locul afectat. Amestecaţi brânză de vaci cu puţină apă sau cu lapte până obţineţi o pastă. Apoi, întindeţi pasta pe un prosop de bumbac, aplicaţi compresa pe articulaţia lovită şi lăsaţi-o să acţioneze toată noaptea.
Aburi de praf de pin
Tot pentru tratarea entorselor puteţi ţine zona afectată în aburi de praf de pin. Pentru a realiza acest amestec aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 500 g praf de pin, 500 ml oţet. Puneţi ingredientele într-o cratiţă mare, împreună cu o cană şi jumătate cu apă, apoi se dă în clocot. Aşezaţi articulaţia lovită, acoperită cu un prosop, la circa 30 cm deasupra cratiţei şi staţi în aburi timp de 20 de minute. Repetaţi această procedură de două ori pe zi, timp de şapte zile.
Terci de tărâţe de grâu
Şi cataplasmele cu terci de tărâţe de grâu sunt extrem de utile. Se pun două linguri cu tărâţe de grâu în 200 ml apă clocotită, se lasă la înmuiat timp de 15 minute, după care se aplică fie direct pe zona dureroasă, fie pe o pânză care se pune pe zona vătămată. Ambele cataplasme se pot lăsa aproximativ 20 de minute şi se pot face maximum două aplicaţii zilnic.
Atenţie! Dacă durerea este intensă sau apare o umflătură sau zona lovită îşi modifică forma, mergeţi imediat la medic.
La o entorsă de gleznă, în primele două zile se leagă glezna în forma cifrei 8 cu o faşă elastică, aceasta ajută la reducerea edemului şi diminuarea durerii. De asemenea, faceţi de două ori pe zi duşuri scoţiene (se alternează duşurile foarte reci cu cele foarte calde, timp de câteva secunde fiecare) la locul afectat, timp de două săptămâni, deoarece îmbunătăţesc circulaţia sângelui.