de Dana Purgaru
Suferiţi de insomnii sau aveţi somnul agitat, dar nu vreţi să apelaţi la medicamente? Natura vă oferă soluţiile cele mai bune prin câteva plante care au efect liniştitor.
Roiniţă
Ceaiul de roiniţă este recomandat pentru persoanele care au probleme cu somnul din cauza stresului. Lăsaţi la infuzat timp de zece minute trei-patru linguriţe cu plantă. Beţi după-amiaza, pentru a vă relaxa, şi seara, înainte de culcare. Acest remediu nu este indicat persoanelor care au probleme cu tiroida.
Salvie
Puteţi apela la ajutorul salviei în serile în care simţiţi că sunteţi mai agitaţi şi vă faceţi griji că nu veţi putea închide ochii. Se poate folosi sub formă de infuzie combinată (două-trei căni pe zi), de tinctură (30 de picături de trei ori pe zi, diluate în puţină apă), de pulbere uscată (o linguriţă rasă de trei ori pe zi, pe stomacul gol; se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă sau cu ceai. Pulberea nu se păstrează mai mult de 7 zile).
Hamei
Din conurile de hamei se poate face şi un ceai foarte bun. Lăsaţi la infuzat 15 minute, într-un vas acoperit, două linguriţe cu plantă în 150 ml de apă fierbinte. Beţi după-amiaza şi seara, înainte de a merge la culcare. Infuzia nu este recomandată copiilor şi femeilor însărcinate.
Sunătoare
Una dintre plantele care nu dau greş în calmare şi aducerea somnului este sunătoarea. Se poate face ceai, dar se poate folosi şi sub formă de pulbere, care se ţine sub limbă, ori tinctură (se iau 30 de picături diluate în apă, seara). Are efect de calmare, antidepresiv şi somnifer.
Valeriană
Valeriana acţionează atât asupra sistemului nervos, cât şi asupra celui cardiac ca un calmant puternic şi astfel îndepărtează teama şi stresul. Cea mai bună variantă este tinctura, ce se diluează în puţină apă şi se ia înainte de culcare. Pentru ceai este nevoie de doar o linguriţă cu rădăcină de valeriană mărunţită, ce se infuzează 15 minute în 150 ml de apă fierbinte.
Ceapă
O cină alcătuită dintr-o salată uşoară, din legume proaspete, fără ulei, dar cu multă ceapă, vă va ajuta să gândiţi pozitiv şi să vă vină somnul mai repede, deoarece aceasta din urmă este recunoscută pentru efectul de calmare, fiind recomandată în special persoanelor bolnave de nervi sau în caz de atac de panică.
Floarea pasiunii
Dacă vă confruntaţi cu atacuri de panică, puteţi apela la floarea pasiunii. Lăsaţi la infuzat timp de zece minute două linguriţe cu floarea pasiunii în 150 ml apă fierbinte şi beţi trei căni pe zi, până când vă recăpătaţi liniştea şi somnul. Nu este recomandat gravidelor şi copiilor!
Levănţică
Parfumul florilor de levănţică are efect relaxant şi face somnul uşor. Lăsaţi la infuzat timp de cinci minute o linguriţă cu flori de levănţică în 150 ml de apă fierbinte. Puteţi bea o ceaşcă după-amiaza şi una înainte de culcare. De asemenea, pentru a vă relaxa înainte de culcare faceţi o baie fierbinte în care adăugaţi câteva picături de esenţă de levănţică.
Tei
Ceaiul de tei are proprietatea de somnifer natural. O infuzie obţinută din una-două linguriţe cu plantă la o cană cu apă fierbinte vă va aduce relaxarea de care aveţi nevoie. Este recomandat să fie băut călduţ, cu o lingură cu miere, o cană după-amiaza şi una seara.
Mac
Macul are efect de sedativ şi poate fi somniferul de care aveţi nevoie. Pentru a vă bucura de efectul lui liniştitor, puneţi o linguriţă cu seminţe de mac crude într-o cană cu apă clocotită. Beţi o cană cu patru-cinci ore înainte de culcare şi încă una înainte de a vă băga în pat.
• Beţi ceaiurile cu miere, nu cu zahăr ori zaharină, şi cu un praf de vanilie
Faceţi exerciţii fizice şi nu mâncaţi mult
Orice activitate fizică susţinută cel puţin 30 de minute peste zi vă va ajuta să dormiţi mai bine noaptea. Seara însă nu este recomandat sportul intens, dar vă puteţi bucura de o plimbare în preajma casei, pentru a vă oxigena şi a vă pune sângele în mişcare. Pentru a alunga insomnia este bine să ţineţi cont şi de alte sfaturi, cum ar fi să nu vă culcaţi mai târziu de ora 22:00, să faceţi o baie caldă, reconfortantă, să aerisiţi dormitorul, să îndepărtaţi sursele de zgomot şi de lumină, să luaţi o cină uşoară şi să nu consumaţi băuturi stimulatoare.