de Cătălina Tăgârţă
Fisurile anale sunt ulceraţii liniare sau crăpături în piele. Principala cauză a rupturii la nivelul mucoasei şi a pielii rezidă din unele traumatisme provocate în timpul scaunului, mai ales la persoane cu constipaţie cronică. Însă pot interveni şi unele infecţii locale (fungi, Trichomonas), paraziţi intestinali, anumite boli interne, precum şi lipsa igienei locale, calitatea săpunului, a hârtiei igienice şi altele. În general, această problemă de sănătate nu necesită o îngrijire medicală specială, deşi vindecarea este de lungă durată (poate depăşi chiar şi două luni). Însă, pentru a calma durerile şi a preveni recidiva crăpăturilor puteţi apela la tratamente fitoterapeutice.
Păpădia evită constipaţia
Pentru ameliorarea simptomelor date de fisurile anale puteţi lua, pe stomacul gol, infuzie din următorul amestec de plante: flori de gălbenele, muşeţel, coada-şoricelului, nalbă, lavandă şi soc.
O altă variantă de plante combinate pentru infuzie este următoarea: frunze de mentă, urzică, pelin, creţişoară, roiniţă, salvie, nuc, viţă-de-vie şi stejar.
De ajutor poate fi şi ceaiul din muguri de plop negru ori infuzia din rădăcini de brusture, cicoare, cerenţel şi tătăneasă. Indiferent pentru care variantă optaţi, se foloseşte o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se infuzează cinci minute (timp în care vasul stă acoperit) şi se beau două-trei ceaiuri pe zi, cu adăugarea unei linguriţe cu bitter suedez la fiecare cană.
În plus, pentru evitarea constipaţiei, care provoacă fisurarea canalului anal şi a zonei perianale, se recomandă ceaiuri de soc, de păpădie, de leurdă, de măcriş sau consumul zilnic a una-două linguriţe cu ulei de ricin sau seminţe de fenicul şi in.
Băile de şezut îndepărtează durerea
Întrucât ceaiurile nu îşi fac efectul imediat, e indicat să recurgeţi şi la proceduri externe. Astfel, puteţi face băi de şezut în alternanţă cu apă călduţă şi apă rece, timp de 20 de minute, de una-două ori pe zi. Acestea au rolul de a relaxa sfincterul anal, de a calma mucoasele fisurate şi de a îndepărta durerea şi disconfortul. Ideal ar fi ca băile să fie făcute seara, iar înainte de culcare puteţi pune şi comprese cu infuzie din următoarele plante (luate separat sau în amestec, în funcţie de ce găsiţi la magazinele de remedii naturiste): coada-calului, mărul-lupului, pelin, mentă, muşeţel, coada-şoricelului, nalbă, trifoi roşu, pătlagină, gălbenele, traista-ciobanului, turiţă-mare, urzică vie, rostopască, creţişoară, mur, muguri de plop negru, stejar. Compresele se ţin circa 15-20 de minute, timp în care veţi sta în pat acoperiţi cu o pătură.
Gălbenelele şi tătăneasa au proprietăţi anestezice
În cazul fisurilor anale pot fi de folos şi unguentele pe bază de muguri de plop negru, gălbenele sau tătăneasă. Datorită proprietăţilor anestezice, balsamice, dezinfectante şi epitelizante, acestea au efecte imediate.
Spre exemplu, unguentul din muguri de plop se prepară din 20 g muguri zdrobiţi şi maceraţi timp de 24 de ore în alcool de 70 grade. După aceea se îndepărtează excesul de alcool şi se adaugă 100 g untură şi 5 g ceară. Compoziţia se fierbe uşor pe baie de apă timp de trei ore, se strecoară şi se freacă amestecul până se obţine unguentul cu consistenţă uniformă. Timpul şi energia investite în prepararea acestuia vor fi recompensate pe măsură.
Atenţie! Dacă problema nu dispare în circa două luni, adresaţi-vă medicului, pentru că poate fi vorba despre o afecţiune internă mai gravă.
Pentru a vă recăpăta starea de bine mai repede e necesar să faceţi şi câteva schimbări în stilul de viaţă. Pentru început, păstraţi o igienă riguroasă a regiunii perianale, cu spălare în fiecare dimineaţă, seară, precum şi după fiecare scaun. Apoi, evitaţi spumanţii şi sărurile de baie, dar şi hârtia igienică aspră, colorată şi parfumată, care amplifică inflamaţiile zonei iritate. Ideal e ca în această perioadă să folosiţi şerveţele de faţă, eventual şi îmbibate cu loţiune hidratantă.
De asemenea, puteţi aplica un strat subţire de pudră de talc neparfumată (are rolul de a reduce transpiraţia), puteţi folosi supozitoare cu substanţe antiinflamatoare şi anestezice sau cu propolis ori unguente cu nitroglicerină. În niciun caz nu scărpinaţi zona afectată, căci nu veţi face decât să înrăutăţiţi problema.
Poate fi de ajutor efectuarea zilnică a unei activităţi fizice moderate, fie gimnastică uşoară, fie mers de jos.
• Mai ales în această perioadă e bine să consumaţi cât mai multe fructe şi legume. În schimb, evitaţi condimentele, murăturile şi mezelurile!