de Dana Purgaru
Cauzele afecţiunilor cardiace sunt complexe, de aceea consultarea unui medic specialist e un lucru foarte important. În plus, remediile din natură pot fi utile.
Se recomandă şi infuzia de mentă
Izma sau menta este un întăritor cardiac foarte eficace. Se pune o linguriţă cu frunze uscate la un pahar cu apă fierbinte, apoi se acoperă pentru 20 de minute. Se strecoară şi se bea. Atenţie! Nu se prepară în vas metalic! Doza: o cană, cu o jumătate de oră înainte de masă.
De asemenea, se pot folosi boabe de gherghin (păducel). Aceasta este o altă plantă foarte indicată pentru orice fel de boală de inimă. Se recomandă a fi luată împreună cu doza de infuzie de mentă. Doza: o lingură cu boabe de gherghin, la un pahar cu apă clocotită. Se păstrează la căldură timp de 20 de ore. Infuzia se strecoară, iar boabele se separă de zeamă. Ceaiul se poate bea de până la trei ori pe zi, rece sau cald. Doza: o cană la fiecare masă.
Lăcrămioare pentru insuficienţă cardiacă
Persoanele suferinde de boli de inimă sunt sfătuite să evite acoolul, fumatul, băile fierbinţi, cafeaua şi ceaiul negru, să acorde o grijă deosebită greutăţii corporale, să nu facă eforturi mari şi să practice câteva minute de gimnastică în fiecare zi.
În caz de insuficienţă cardiacă se poate întrebuinţa următorul preparat: valeriană - 20 de picături, lăcrămioare - 20 de picături, stropant - 10 picături. Doza: de două ori pe zi se pun câte 10-15 picături în apă caldă. Lăcrămioarele pot fi folosite şi separat, fiind considerate întăritoare pentru inimă. Doza: o lingură, la o jumătate de litru de apă, se lasă două ore, după care se strecoară. Se ia o lingură de maximum două ori pe zi.
Lămâile protejează vasele de sânge
Persoanele predispuse la accidente vasculare trebuie să consume hrişcă, plantă care are un efect foarte bun de protecţie şi de regenerare a vaselor sangvine. O altă plantă indicată este usturoiul, cu efect de scădere a tensiunii arteriale. Pentru cei care nu suportă usturoiul, se recomandă tinctura de usturoi, câte 20 de picături de trei ori pe zi, într-un pahar cu apă. De asemenea, lămâile trebuie consumate zilnic. Acestea scad tensiunea arterială şi nivelul colesterolului, protejează vasele de sânge şi subţiază sângele. Se spală două lămâi cu tot cu coajă, se taie în bucăţi mari şi se introduc într-un blender. Se adaugă 600 ml apă şi 1-2 linguri cu miere. Se amestecă şi se mai lasă apoi 15 minute, apoi se filtrează şi se consumă în aceeaşi zi.
Beţi sucuri proaspete
Şi strugurii ajută la eliminarea depozitelor de colesterol de pe vasele de sânge. Alte fructe foarte indicate pentru consumul zilnic în caz de boli cardiovasculare sunt: merele, măceşele, coacăzele roşii şi negre, fructele de păducel şi alte fructe de pădure.
Dimineaţa, pe stomacul gol, cei care suferă de hipertensiune trebuie să consume unul-două pahare cu suc de ţelină proaspăt stors - 100 ml, suc de sfeclă roşie - 100 ml, suc de pătrunjel (din rădăcini şi frunze) - 50 ml şi suc de hrean - 50 ml, la care se pot adăuga, după gust, miere de salcâm şi puţin suc de lămâie.
Oţet de mere în fiecare zi
De asemenea, oţetul de mere şi miere este bogat în potasiu şi alte elemente minerale şi se recomandă mai ales atunci când hipertensiunea este asociată cu boli ale vaselor de sânge (în special ateroscleroză), boli degenerative, insomnie şi obezitate. Se iau câte două linguriţe la o cană cu apă, dimineaţa, sau se adaugă în salatele de crudităţi. Este indicat şi sucul obţinut din mlădiţe de orz verde, câte 50 ml zilnic, dimineaţa. Acesta este foarte bogat în calciu, fier, potasiu, vitamine şi enzime şi previne îmbătrânirea şi instalarea bolilor degenerative.
Cură pentru hipertensivi
Bolnavului hipertensiv, a cărui afecţiune este complicată cu edem cerebral sau cu insuficienţă cardiacă, îi este indicat să ţină o cură de una-trei săptămâni în care să consume zilnic doar orez, mere şi miere. Pe lângă acestea se mai pot mânca alte fructe şi mici cantităţi de urzică, păpădie, frunze de ţelină, măceşe şi cătină. Acest regim se recomandă şi în caz de obezitate, boli endocrine sau cancer.