de Daniela Anton
Durerile de urechi şi otita sunt necazuri cu care se confruntă atât copiii, cât şi adulţii, mai ales în sezonul rece. Cum trataţi aceste simptome? Iată câteva remedii naturiste de ajutor.
Infuzia de muşeţel calmează
Pentru a calma durerile de urechi, un săculeţ de tifon de dimensiuni mici se umple cu muşeţel uscat, care se încălzeşte punând săculeţul pe un capac, deasupra unei băi de aburi. Apoi se aplică planta, sub formă de cataplasmă, pe urechea dureroasă şi se ţine 10 minute. Se fac aplicaţii de trei ori pe zi. Infuzia de ceai de muşeţel sau de urzică este şi ea bună pentru a trata durerile de urechi. Se fac seara spălături calde sau băi de aburi la ureche timp de zece minute.
Otita mai poate fi tratată cu un amestec obţinut din trei linguri cu ulei de muşeţel şi trei linguri cu ulei de cimbru. Picăturile se pun în conductul auditiv de trei ori pe zi. Un excelent remediu este şi infuzia din amestec cu flori de gălbenele, trifoi roşu, coada-şoricelului şi frunze de salvie. O lingură cu amestec din aceste plante se pune în 250 ml apă fierbinte şi se infuzează zece minute. Se fac spălături calde ale urechii bolnave.
Pentru secreţia urechii, care se poate acumula în conductul auditiv extern, formând dopuri, se poate folosi muşeţel, sub formă de ulei: se pune câte o picătură în fiecare ureche în fiecare seară, până la dispariţia secreţiilor.
Suc de ceapă încălzit
Un alt remediu este să tăiaţi o jumătate de ceapă şi să băgaţi leguma într-un storcător sau un blender, până obţineţi un lichid. Încălziţi sucul de ceapă, apoi turnaţi câte trei picături în fiecare ureche, după care aceasta se acoperă cu un prosop cald.
Amestec de ulei de susan şi usturoi
Un tratament benefic pentru durerile de urechi se bazează pe banalul usturoi. Striviţi un căţel de usturoi şi adăugaţi-l apoi într-o lingură cu ulei de susan. Încălziţi amestecul în cuptorul cu microunde şi adăugaţi câte două picături din acest amestec în fiecare ureche. Introduceţi apoi câte o bucată de vată în fiecare ureche şi feriţi-vă de curent. Operaţiunea se repetă de două ori pe zi.
Pastă din frunze de busuioc
Pentru a scăpa de durerile de urechi este bine să striviţi câteva frunze proaspete de busuioc, până obţineţi o pastă. Încălziţi apoi pasta respectivă şi masaţi interiorul urechii cu o parte din aceasta.
Zeamă de ghimbir
Schinduful este un ingredient cu efecte imediate împotriva durerilor de ureche. Încălziţi câteva seminţe de schinduf în ulei de muştar, iar după ce lichidul se răceşte, strecuraţi-l şi introduceţi câte trei picături de ulei în fiecare ureche. Acest tratament va elimina complet durerea. Un alt remediu este ghimbirul. Luaţi câteva frunze de ghimbir şi stoarceţi sucul din acestea. Încălziţi apoi zeama într-o lingură şi turnaţi câteva picături de suc în fiecare ureche.
Tratament cu bumbăcăriţă
Se dovedeşte a fi un remediu foarte bun pentru durerile cronice de urechi, otite medii sau eczeme. Se toarnă 100 g ulei de măsline peste o mână cu flori de bumbăcăriţă şi se lasă timp de trei-patru săptămâni în cămară. Se scutură energic amestecul o dată pe zi, apoi se strecoară. Se introduc zilnic câte trei picături în urechea bolnavă.
Trandafiri şi pelin pentru vâjâitul în ureche
Vâjâitul în ureche este extrem de supărător. El ar putea să dispară dacă folosiţi această reţetă. Se curăţă un căţel de usturoi şi se zdrobeşte, se fărâmiţează 20 g petale de trandafiri şi 10 g frunze de pelin după care se frământă împreună cu 30 g tărâţe, obţinând o pastă. Seara se face câte o compresă cu acest amestec şi se pune pe ureche, lăsând-o peste noapte.
Propolis, dimineaţa şi seara
Frunzele de roiniţă conţin uleiuri eterice cu proprietăţi fortificate şi calmante, eficiente şi în cazul vâjâitului în urechi. Se pune la fiert un litru de apă şi se opăresc cu ea 60 g foi de roiniţă. Se amestecă bine şi se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se bea de trei ori pe zi câte o cană după masă. De asemenea, puteţi folosi şi alte remedii cum ar fi: câte o picătură de propolis, dimineaţa şi seara, se pune în urechea bolnavă. O frunză de muşcată se rulează între degete şi se introduce în urechea afectată. Un efect benefic mai au compresele calde cu zeamă de varză acră ţinute o oră pe ureche. La fel trei până la cinci picături încălzite de suc de hrean sau de sfeclă.
• În cazul sugarilor şi al copiilor mici e contraindicată tratarea acasă a durerilor de urechi
Ceara secretată de ureche poate forma dopuri care astupă urechea şi provoacă hipoacuzie. Un dop de ceară poate fi înmuiat cu un amestec din câteva picături de ulei de măsline sau de migdale, lămâie şi apă. Se pun câteva picături în ureche, cu ajutorul unei pipete, de trei ori pe zi.