de Carmen Ciripoiu
Leac care alungă boala şi spiritele rele, cetina de brad este şi un veritabil remediu pentru întărirea sistemului nervos şi tonificarea generală a organismului.
Decoctul, ideal în bolile reumatismale
Celebrul medic Bach, fondatorul terapiei florale cu acelaşi nume, este printre primii care au susţinut că cetinile de brad sunt un excelent tonic psihic, fiind indicate în stările de oboseală, epuizare, dar şi împotriva descurajării, autocondamnării şi deznădejdii. Decoctul din cetină de brad este foarte bun în bolile reumatismale, întărirea sistemului nervos, oboseala fizică şi psihică, dar şi pentru răceli, gripă şi tonificarea generală a organismului. Acesta se prepară dintr-un kilogram de cetină de brad, care se fierbe în trei litri de apă un sfert de oră. Compoziţia se toarnă fierbinte în apa de baie, apoi se stă în şezut timp de 20 de minute. Pentru artrită şi poliartrită reumatoidă se recomandă baia aromatică din cetină de brad. Cinci mâini cu cetini de brad mărunţite se pun la macerat în doi litri de apă timp de zece ore. Preparatul obţinut se strecoară, apoi se dă deoparte. Planta rămasă se pune din nou în alţi doi litri de apă clocotită, se lasă să se răcească şi se filtrează. Cele două fierturi se combină şi se folosesc în apa de baie care trebuie să aibă temperatura de 38 de grade Celsius. Baia durează o jumătate de oră. Pacientul nu se va şterge cu prosopul, doar se va tampona uşor şi va sta timp de o jumătate de oră la căldură.
Util şi pentru întărirea celor slabi sau a convalescenţilor
În cazul artritei şi poliartritei se recomandă trei băi pe săptămână cât mai fierbinţi, care au efecte deosebite în toate perioadele anului. Pentru prevenirea gripei şi răcelilor se fac două băi pe săptămână. Potrivit specialiştilor, uleiurile volatile degajate în urma băilor au efecte deosebite şi asupra aparatului respirator. Băile cu cetină de brad sunt un remediu util şi pentru întărirea celor slabi sau a convalescenţilor, dar şi pentru înlăturarea durerilor de oase şi de piept. În cazul insomniei, se aşază lângă pat, într-o vază cu apă, un buchet de cetini de brad. Efectul este garantat.
Tinctura face minuni în cistită şi uretită
Tinctura de cetină are efecte uimitoare şi în ceea ce priveşte tratarea tusei, cistitei şi uretitei. Mod de preparare: 20 g ace proaspete se toacă mărunt şi se pun la macerat în 200 ml alcool. Se lasă ldouă săptămâni, apoi se strecoară printr-un tifon şi se păstrează în sticle închise la culoare. Se consumă între cinci şi zece picături pe zi diluate în puţină apă. Sub formă de ceai sau sirop, cetina de brad este utilă în tratarea durerilor de stomac, piept sau ca fortifiant. Se prepară o infuzie din două-cinci grame de plantă la o cană cu apă clocotită, care se consumă pe parcursul unei zile.
• Alături de extractele de muguri şi tincturile de brad, cetina este folosită şi la prepararea detergenţilor şi a şampoanelor fine