de Cătălina Tăgârţă
Hameiul - ingredientul natural ce conferă berii binecunoscutul gust amărui - ar putea fi preluat şi de industria farmaceutică, în scopul dezvoltării de medicamente destinate tratării diferitelor afecţiuni, printre care diabetul zaharat sau bolile de inimă. Potrivit unui studiu realizat în cadrul Universităţii din Washington, SUA, acest lucru ar putea fi posibil datorită unei metode inovatoare, cristalografia cu raze X.
Binefăcător în caz de obezitate
Cercetătorii au reuşit să identifice cu exactitate modificările structurale pe care le suferă humulonele în timpul fabricării berii, astfel încât să poată înlesni dezvoltarea de preparate farmaceutice bine direcţionate spre tratarea anumitor afecţiuni medicale. Humulonele sunt acei compuşi ai hameiului responsabili de gustul amărui şi de aroma specifică berii. Există premisele selectării precise a humulonelor şi a includerii lor în suplimente şi medicamente. În plus, studiul amintit readuce în prim-plan efectele benefice pentru sănătate ale hameiului - îndeosebi în cazul unor afecţiuni cum sunt procesele inflamatorii sau chiar obezitatea -, confirmate de nenumărate cercetări de-a lungul timpului. „Hameiul este, fără îndoială, o plantă plină de calităţi dovedite prin numeroase studii. Este suficient de menţionat rolul său antioxidant pentru a putea identifica mai bine efectele pe care le poate avea pentru sănătatea organismului. Ca şi ingredient al berii, hameiul îşi îndeplineşte rolul său binefăcător, dar recentul studiu deschide calea pentru exploatarea la maximum a calităţilor sale, prin folosirea acestuia şi în fabricarea de preparate farmaceutice. Iubitorii berii sunt însă cei care beneficiază de mult de efectele acestei plante minunate”, a declarat doctor Corina-Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
• Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie atrag atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat cu un stil de viaţă sănătos şi cu o alimentaţie corespunzătoare