de Iulian D. Moleianu
Consecinţele menopauzei nu au fost niciodată plăcute, însă femeile ar trebui să privească acest fenomen ca pe o stare fiziologică şi să înţeleagă că nu le periclitează viaţa socială sau de cuplu. Odată instalată menopauza, trebuie să aveţi grijă ce alimentaţie abordaţi. Aceasta trebuie să nu conţină grăsimi şi prăjeli şi mai ales trebuie evitate excesele de orice fel. Dar iată câteva alimente salvatoare ce pot diminua stările neplăcute ale menopauzei.
Soia diminuează considerabil bufeurile
Soia este foarte bogată în estrogeni, şi de aceea s-a constatat că un consum regulat al acestui produs poate diminua considerabil bufeurile ce însoţesc instalarea menopauzei. Mai mult, poate reduce pierderea calciului din masa osoasă - fapt ce conduce la osteoporoză. Soia se găseşte şi gata preparată în diverse forme: lapte, tofu, mezeluri etc. Consumul acestora poate substitui proteinele de origine animală, pentru a avea o sănătate de fier.
Ceapa verde şi usturoiul verde, excelente reglatoare hormonale
Pentru echilibrare hormonală se consumă rădăcinile şi frunzele de ţelină. Se recomandă atât în perioada de instalare a menopauzei, cât şi pe parcursul evoluţiei acesteia, pentru că are efecte întineritoare şi favorizează menţinerea sănătăţii sistemului osos şi a tegumentelor. Aceleaşi efecte excelente le au ceapa verde şi usturoiul verde.
Măslinele protejează sistemul cardiovascular
Măslinele şi uleiul de măsline au influenţe hormonale (estrogene) benefice, aducând în plus un supliment de grăsimi nesaturate, cu acţiune terapeutică asupra întregului sistem cardiovascular.
Nucile şi alunele sunt foarte importante în alimentaţia femeilor, deoarece sunt printre cele mai puternice alimente din punct de vedere caloric şi au o toxicitate redusă. Se recomandă în special femeilor care în perioada menopauzei se simt slăbite, lipsite de energie, se confruntă cu dureri de oase şi articulare.
• În prevenirea osteoporozei, consumul de sare va fi mult diminuat, apoi urmează piperul, ardeiul iute şi condimentele concentrate pentru ciorbe şi mâncăruri, ce conţin glutanaţi şi aditivi sintetici nocivi
Mişcarea în aer liber relaxează
Mişcarea în aer liber ajută la fortificarea musculaturii întregului organism. Sunt indicate plimbări zilnice de 30-60 de minute, dar şi gimnastica la sală. De asemenea, un plus de calciu şi vitamina D este binevenit pentru a mai îndulci această stare. Fumatul este strict interzis, pentru că accelerează riscul de apariţie a osteoporozei şi a bolilor cardiovasculare.