de Diana Georgescu
Studii realizate de cercetători din mai multe ţări au stabilit că broccoli, numit şi „conopida verde”, se plasează pe primul loc într-un clasament al celor o sută cel mai sănătoase alimente pe care trebuie să le consumăm, datorită conţinutului bogat în substanţe benefice.
Mai multă vitamina C decât portocalele
Încă din 1962, cercetătorii de la Institutul de legumicultură din Grossberen au stabilit că partea comestibilă a plantei este bogată în zaharuri, vitamine şi provitamine. Conţinutul în celuloză este mai redus decât la conopidă, şi aceasta face că broccoli să aibă un gust mai plăcut, iar partea comestibilă să fie mai catifelată decât inflorescenţa conopidei. Studii recente susţin că acesta este bogat în compuşi, care protejează celulele de distrugerea ADN-ului. Broccoli conţine sulforafan, un compus care stimulează producţia de enzime, cu rol de protecţie a vaselor de sânge şi reducere a hiperglicemiei, inolat de glucoză, care intervine în combaterea cancerului, vitamina C (are tot atâta cât şi lămâile, dar mai multă decât portocalele, care au cu 50% mai multe calorii) luteină, cu rol de protecţie a vederii, complexul de vitamine B, vitamina U, acid folic, minerale: calciu (concentraţia este asemănătoare cu cea a laptelui), magneziu, fier, fosfor, potasiu, selenium, zinc.
Cercetătorii britanici îl recomandă zilnic
Studii realizate în Anglia au arătat că persoanele care consumă zilnic 70 de grame de muguri de broccoli timp de două luni sunt mai protejate împotriva gastritei, ulcerului şi cancerului la stomac.
Proprietăţile anticancer ale acestei legume reduc riscul apariţiei cancerului pulmonar la fumători sau foştii fumători. Consumul de broccoli scade, de asemenea, riscul apariţiei cancerului de colon, de sân, ovarian sau al vezicii biliare.
Bărbaţilor care obişnuiesc să mănânce frecvent legume precum broccoli, conopidă, varză sau salate li se reduce cu până la 40% posibilitatea de a fi diagnosticaţi cu cancer de prostată.
Sulforafanul, substanţă care se găseşte în broccoli, blochează enzimele ce produc distrugerea articulaţiilor în cazul osteoartritei, cea mai comună formă de artrită.
Participanţii la un studiu, care au adoptat o dietă bazată pe broccoli, prezentau un risc cu 20% mai scăzut în dezvoltarea afecţiunilor cardiovasculare.
Conţinutul important de antioxidianţi din familia carotidelor, numiţi luteină şi zeaxantin, scade posibilitatea apariţiei cataractei.
Cei care consumă această legumă beneficiază de întărirea sistemului osos, cu un aport caloric mult redus. O „cană” cu broccoli conţine 74 mg de calciu şi 123 mg de vitamina C, care ajută la absorbţia calciului în oase cu numai 44 de calorii. Conţinutul în vitamina C, betacaroten, zinc, seleniu şi alte minerale ajută stimularea sistemului imunitar al organismului.
Broccoli e recomandat pentru femeile care se află în perioada sarcinii, deoarece conţine 94 mcg de acid folic, vitamina B, necesară pentru divizarea corespunzătoare a celulelor în sinteza ADN-ului.
Perfect pentru slăbire
Nutriţioniştii recomandă consumul de broccoli celor care ţin la siluetă, datorită faptului că e o foarte bună sursă de calciu, dar şi fiindcă are din belşug vitaminele A şi C, fiind, totodată, o excelentă sursă de fibre. Şi poate fi mâncat la orice oră!
Apără pielea de radiaţiile solare
Alimentele naturale bogate în antioxidanţi apără pielea, distrug radicalii liberi în organism şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Tot sulforafanul ajută la repararea pielii afectate de razele soarelui.
O mască făcută din broccoli va reda tinereţea şi prospeţimea tenului, datorită conţinutului în sulf, care poate îndepărta, de asemenea, acneea.
Broccoli este bogat şi în coenzima Q10 sau vitamina U, care este un puternic antioxidant ce se găseşte în fiecare celulă şi ia parte la fiecare proces biochimic ce are loc în organism.
Cum se alege
Când se cumpără broccoli este bine să se aleagă legumele cu floarea compactă şi care nu prezintă nicio degradare exterioară. Totodată, ea trebuie să fie uniform colorată în verde închis, deschis sau cu nuanţe spre purpuriu, în funcţie de specie, dar fără suprafeţe care tind să se îngălbenească. Tulpina trebuie să fie fermă, fără pete. În cazul în care frunzele nu au fost îndepărtate, acestea trebuie să fie viu colorate şi nicidecum ofilite. Broccoli este o legumă care se strică foarte repede, de aceea ea trebuie păstrată în pungă de plastic, închisă ermetic, în frigider, pentru maximum patru zile. Deoarece apa grăbeşte degradarea, este indicat să nu fie spălată înainte de a o băga la frigider.
Pentru o perioadă mai lungă se desfac buchetele, se pun în apă clocotită şi se fierb trei-patru minute. Apoi se clătesc cu apă rece, se lasă să se usuce, iar la final se împachetează în pungi ermetice, care se pun în congelator.
Cum se găteşte
Modul în care se prepară broccoli are un rol important în păstrarea nutrienţilor. O formă simplă de a-l pregăti este fierberea. Într-o cratiţă se pun apă şi un vârf de sare, se lasă puţin la fiert, pentru a nu se pierde toţi nutrienţii, după care se strecoară. Pentru a-i da savoare e bine să se presare mirodenii sau condimente şi, de ce nu, usturoi sau lămâie. Iar dacă în casă se află persoane care nu ţin dietă, li se poate pune alături în farfurie o bucăţică de unt, câtă vreme broccoli nu s-a răcit. Cea mai indicată metodă este însă aceea de a fi pregătit la vapori de apă, în acest fel multe dintre substanţele benefice fiind păstrate. Se poate servi cu sosuri de fructe sau legume, dar şi acestea gătite într-un mod cât mai natural.