de Gabriela Niculescu
Mai multe studii au arătat că un consum regulat de năut combate riscul de a face osteoporoză, cancer la sân şi diabet de tip II. Însă beneficiile aduse de acest aliment sunt multiple. Iată în continuare câteva dintre cele mai importante.
Luptă cu anemia
Dacă aveţi anemie, un consum regulat de năut vă va ajuta să învingeţi această afecţiune şi să aveţi energia necesară. În 100 g năut se regăsesc 2,8 mg de fier, care se absoarbe foarte bine, deoarece năutul conţine şi vitamina C.
Conferă o senzaţie de saţietate pe termen lung
Deoarece conţine proteine, magneziu, fier, potasiu, mangan, zinc, fosfor, seleniu, calciu, vitamina C, vitamine de tip B şi fibre, năutul controlează pofta de mâncare şi menţine o stare de saţietate pe termen lung, motiv pentru care este recomandat şi în curele de slăbire.
Curăţă intestinele
Una dintre cele mai neplăcute afecţiuni este constipaţia, care poate fi combătută uşor consumând multe lichide şi fibre. Năutul e bogat în fibre insolubile, ce ajută la combaterea constipaţiei, curăţarea intestinelor de toxine şi la scăderea riscului de a face cancer la colon.
Conţine proteine
Dacă ţineţi o dietă vegetariană, nu trebuie să vă faceţi griji pentru deficitul de proteine, năutul conţine suficiente cât să vă menţină în formă. În 100 g năut fiert sunt 163 de calorii şi 12 g proteine. Combinat cu orez, năutul vă asigură proteina completă, ceea ce înseamnă că suplineşte cu succes carnea.
Năutul are un conţinut mare de fibre şi antioxidanţi şi un conţinut mic de grăsimi, motiv pentru care ajută la reglarea nivelului de colesterol, menţinerea sănătăţii pereţilor vaselor de sânge şi, mai ales, la combaterea afecţiunilor cardiovasculare.