de Dana Purgaru
Menționat în cărțile chinezești de medicină de acum 2.000 de ani și aproape omniprezent în rețetele din medicina orientală, ghimbirul este descris în aceste culegeri drept un remediu eficient împotriva stărilor de vomă, a tusei și a gripei atunci când e consumat crud și contra durerilor abdominale, de lumbago sau a diareii dacă este luat sub formă de praf.
Alungă greața
Ghimbirul este recunoscut ca antivomitiv. De altfel, cercetătorii au dovedit că este mai eficient decât multe dintre medicamentele create împotriva stărilor de greață. Ei au făcut teste pe trei grupe de oameni predispuși la astfel de stări și i-au așezat într-un scaun ce se rotea cu mare viteză. Cu 20 de minute înaintea testului le-au dat participanților câte una dintre cele trei tipuri de capsule - primul tip conținea un placebo, altul 940 mg praf de rădăcină de ghimbir, iar al treilea conținea 100 mg dintr-un cunoscut medicament antivomitiv. Niciunul dintre cei care au luat primul și ultimul tip de capsulă nu a rezistat în scaunul rotativ mai mult de șase minute fără să aibă senzația de vomă. În schimb, mai mult de jumătate dintre cei care au luat rădăcină de ghimbir au reușit să treacă foarte bine de test. Așadar, este recomandat în special celor care au rău de mare, de mașină sau de avion.
Ghimbirolul, componenta miraculoasă
Cercetătorul danez K.C. Srivastava, de la Institutul Universitar de Sănătate Publică din Odense, a declarat că ghimbirul este un anticoagulant mai eficient decât ceapa sau usturoiul, binecunoscuți luptători împotriva cheagurilor. Cu cât este folosit mai mult ghimbir, cu atât efectele sunt mai vizibile. Medicul Charles R. Dorso, de la Colegiul Medical Universitar Cornell, a ajuns la aceeași concluzie, dar dintr-o întâmplare. Într-o zi, acesta a observat, folosind propriul sânge într-un experiment de laborator, că acesta nu i se mai coagula ca de obicei. El și-a amintit că mâncase, în seara precedentă, o cantitate considerabilă dintr-o „excelentă marmeladă”, cum declarase mulțumit. Aceasta era făcută din ghimbir, grepfrut și măr pădureț, primul ingredient fiind cel predominant. Observând acest lucru, Dorso a cumpărat imediat de la magazin rădăcină de ghimbir, pe care a mărunțit-o și a pus-o în eprubete, împreună cu câteva mostre de sânge. Acestea au refuzat să se lipească între ele. El și colegii săi au ajuns astfel la concluzia că substanța datorită căreia se întâmplă acest lucru este ghimbirolul, care are o structură chimică asemănătoare, în mod uimitor, cu cea a aspirinei, un alt compus eficient împotriva anticoagulării.
Scade nivelul colesterolului rău
Cercetătorii indieni au descoperit că ghimbirul scade în mod considerabil nivelul colesterolului din organism. De asemenea, în Japonia, unde efectele ghimbirului au fost studiate îndelung de cercetători, s-a ajuns la concluzia că atât ghimbirul proaspăt, cât și cel preparat înlătură durerea și stările de greață, reglează secrețiile gastrice, reduce tensiunea arterială și stimulează inima. În plus, în cadrul testelor de laborator efectuate pe animale s-a constatat că ghimbirul stopează evoluția cancerului.
Se consumă crud sau uscat
Pentru a beneficia de efectele extraordinare ale ghimbirului, puteți lua din comerț praf din rădăcină uscată, vrac sau sub formă de capsule. Din fericire, majoritatea supermarketurilor au început să aducă și în România rădăcini proaspete de ghimbir. Fie că îl folosiți drept condiment în mâncăruri sau în sucuri, acesta trebuie administrat câte puțin, ras sau stors.
PONT. Sucul proaspăt de ghimbir, preferabil combinat cu zeamă de lămâie sau de portocale, este recomandat și sportivilor înaintea efortului și șoferilor, pentru că e un foarte bun energizant.
Africanii beau suc de rădăcină de ghimbir ca afrodiziac, iar femeile din Noua Guinee consumă această rădăcină uscată ca și contraceptiv