de Daniela Anton
Nopalul este un cactus originar din Mexic și SUA, cu efecte benefice asupra controlului greutății corporale. Este bogat în vitaminele C, B1, B2, B3, minerale (potasiu, calciu) și în fibre vegetale, conține 17 aminoacizi, din care opt sunt esențiali. Este o sursă de proteine ușor digerabile, care ajută la menținerea unui metabolism sănătos și la digestie, contribuind astfel la menținerea greutății corporale.
Tratează diabetul
Cactusul Nopal, cunoscut și sub numele de „para cu țepi”, are două secțiuni diferite: suportul plantei, care poate fi tratat ca o legumă, și para, care poate fi folosită ca un fruct. Cu o textură moale, dar totodată crocantă, care devine un pic lipicioasă atunci când este gătită, Nopalul are un gust similar cu fasolea verde, sparanghelul sau piperul verde. La noi în țară, pulberea cactusului de Nopal este disponibilă sub formă de capsule sau sub formă de cactus comestibil pentru salate. Nopalul este recunoscut pentru eficiența în controlul greutății și scăderea în greutate, prin creșterea senzației de sațietate, astfel evitând supraalimentarea prin gustările frecvente. În plus, reduce riscul apariției celulitei și reținerea exagerată de lichide. Mai mult, Nopalul este recunoscut ca un bun antioxidant, reglează glicemia, reduce colesterolul și trigliceridele, reglează funcțiile gastrointestinale, curăță colonul și constituie un supliment la dietele vegetariene. Potrivit unor studii recente, quercitina, flavonoidul cu efect antioxidant pe care îl conţine, are un efect benefic asupra sistemului nervos, spun cercetătorii. De asemenea, datorită conţinutului său în fibre, Nopalul poate fi un supliment eficient alături de tratamentul unor afecţiuni ale aparatului digestiv superior, cum ar fi refluxul gastric.
Folosit la fabricarea berii
Berarii cehi au produs bere experimentală din cactus Nopal. Deoarece Nopalul crește în Mexic, acesta este importat în Cehia după ce, în prealabil, frunzele acestei plante sunt curățate de țepi, uscate și transformate în pulbere. Berarii cehi ar fi produs deja primul lot de 20 de hectolitri de bere fără alcool, care, potrivit producătorilor, este perfectă pentru diabetici și sportivi. În plus, alte 40.000 de sticle cu bere cu alcool pe bază de cactus Nopal vor fi exportate în Mexic. Acum, planurile berarilor prevăd să ajungă la un nivel de 1.000-1.500 de hectolitri de bere de cactus pe an. Mai mult, compania cehă discută cu parteneri din Marea Britanie, Germania și Rusia să exporte bere de Nopal și în țările respective. Experții susțin că este un fel de „bombă nutritivă”, care conține antioxidanți, vitamine și minerale.
Mexicanii folosesc această plantă pentru gătit, ca medicament și băutură, dar și ca pe o cremă de zi, după ce se expun la soare, antirid și antivergeturi, deoarece ei cred că are proprietăți benefice în acest sens, dar și efecte antiîmbătrânire. Uleiul de cactus Nopal (hidratant și hrănitor) este mai puternic decât uleiul de argan. În India, cactusul Nopal este utilizat pentru tratarea tusei convulsive și a astmului
Este utilizat destul de des şi în bucătărie
Praful de Nopal (capsule) se poate adăuga după gust la mâncăruri şi băuturi. Astfel, creşte conţinutul de fibre al alimentelor şi scade indexul glucidic. De exemplu, la băuturi se pun una-două linguriţe, la supe de legume se adaugă 10-20 g, la iaurturi, o linguriţă, la piure de cartofi, 5-15 g.
Salată de Nopal
Ingrediente: 250 g Nopal, 50 g ceapă roșie, 30 g coriandru verde, 100 g roșii, 50 g porumb dulce, ulei de măsline sau de porumb, 1 lime, sare, piper.
Mod de preparare: înainte de a fi preparat, Nopalul trebuie trecut printr-un jet de apă rece pentru a înlătura excesul de suc în care a stat la marinat, apoi se taie felii de aproximativ 1,5 cm (sau poate fi tocat cubulețe, după preferință). Ceapa se toacă mărunt, dar îndeajuns de mare încât să se distingă culoarea roșie a acesteia. La fel se procedează și cu roșiile. Spre final, se adaugă și boabele de porumb dulce fierte. La sfârșit se asezonează cu sare, piper, un strop de ulei de măsline sau de porumb și cu coriandru verde. După preferinţă, se acreşte cu lămâie (lime).
Amestec de fructe şi lapte
Ingrediente: 1 banană, 1 măr, 600 ml lapte degresat, 1 linguriţă cu vârf cu praf de Nopal.
Mod de preparare: toate ingredientele se mixează în blender.
Prăjituri şi găluşte
La prepararea prăjiturilor şi găluştelor se poate înlocui, în proporţie de 5%-10%, făina cu praf de Nopal.
Pâine de casă
Înlocuiţi 5%-10% din făină cu praf de Nopal. Folosirea Nopalului la coacerea pâinii creşte conţinutul de fibre al acesteia şi scade indexul glucidic.
Platou cu legume
Ingrediente: 100 g ciuperci, 1 ardei, 1 roşie, 1 morcov, 1 broccoli, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, oregano, măghiran, rozmarin, 8-10 g praf de Nopal, ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: se taie mărunt morcovul şi se fierbe puţin cu broccoli. Se taie ciupercile, ardeiul, ceapa şi usturoiul. Se pune uleiul într-un vas şi se adaugă legumele, apoi se condimentează şi se fierbe. Se pun sare şi piper după gust. Praful de Nopal se amestecă bine cu uleil de măsline şi apoi cu legumele.