de Carmen Ciripoiu
Dacă în vechime elixirele călugărilor din rădăcini și fructe erau păstrate cu sfințenie, astăzi acestea au depășit cu mult zidurile mănăstirilor, fiind cunoscute și apreciate în întreaga lume.
Lemnul-Domnului, excelent vindecător al ochilor
Îmbinate cu rugăciuni, vechile rețete călugărești sunt de un real folos pentru sănătatea tot mai precară a omului modern. Rețetele lăsate moștenire de la călugări arată că lemnul-Domnului este un leac excepțional pentru astm, tuse, dureri de spate, dar și în stări de isterie. Macerat în vin, are un efect diuretic, purgativ și calmant în situaţia celor care suferă de gută. În caz de febră cu frisoane, lemnul-Domnului se fierbe în apă, iar cu uleiul lăsat la fierbere, dar și cu planta propriu-zisă se fricționează corpul. Efectul este uimitor. Lemnul-Domnului este cunoscut și ca un excelent vindecător al ochilor. În acest sens, se fierbe planta în apă împreună cu miez de pâine și cu o gutuie și se aplică pe zonele bolnave.
Usturoiul luptă cu astmul, pelinul combate stările de greaţă
Din vechime și până în zilele noastre, pelinul și-a păstrat primul loc în vindecarea bolilor de stomac. Rețetele vechi spuneau că, pentru eficiență maximă, pelinul trebuie fiert în apă de ploaie, lăsat la răcit, apoi consumat. Acest preparat calmează și cele mai aprige dureri de stomac, elimină viermii intestinali și relaxează stomacul. Pentru indispoziția stomacală se folosește pelin fiert în vin, împreună cu puțină sare și piper. Contra durerilor de stomac foarte bun este și decoctul preparat din ulei și pelin proaspăt, folosit sub formă de cataplasmă. În plus, cataplasmele cu pelin reduc și inflamațiile produse de rănile recente. Nu în ultimul rând, amestecat cu lavandă și oțet, pelinul combate stările de greață. O mână cu pelin mărunțit și amestecat cu miere, aplicat pe ureche, ușurează scurgerea infecției. Potrivit unei vechi rețete călugărești, masarea pielii cu usturoi are rolul de a neutraliza mușcăturile de șarpe. De asemenea, amestecat cu miere și aplicat pe rănile cauzate de mușcăturile de câine, usturoiul le cicatrizează. Leguma este totodată și un leac imbatabil împotriva viermilor intestinali. Astfel, se fierbe usturoi cu vin, miere și oțet, iar preparatul se consumă de trei ori pe zi. Potrivit unei alte rețete-minune, fiert în lapte și consumat, usturoiul calmează durerile pulmonare. În cazul durerilor de cap se folosesc cataplasme cu usturoi și fasole, fierte împreună și aplicate pe tâmple. De asemenea, fiert doar în apă, usturoiul combate astmul, iar copt pe plită și consumat ca atare vindecă răgușeala și limpezește vocea.
Mugurii de plop tratează arsurile
Printre remediile testate de călugări de-a lungul timpului se numără și cele cu muguri de plopi, cunoscuți pentru efectul lor în vindecarea arsurilor și tratarea durerilor de încheieturi. În cele două cazuri se folosește o alifie, obținută prin fierberea unei părți de muguri de plop cu trei părți de apă, timp de trei ore. În acest preparat se adaugă două părți untură de porc și se lasă la foc încet, până devine o pastă. Pentru a scăpa de tuse este indicată tinctura de muguri de plop. Pentru a obține preparatul se macerează 50 g muguri în 250 ml alcool. Se recomandă
15 picături de trei ori pe zi, diluate în apă. Un leac bun pentru reumatism este ceaiul din muguri de plop, obținut din 40 g muguri la un litru cu apă. Femeilor care suferă de sângerări abundente sau persoanelor cu hemoragii nazale le este de un real ajutor zeama de urzici strivite, nefierte și stoarse, din care se consumă un pahar pe zi.
Mușețelul împiedică formarea calculilor renali
Calitățile miraculoase ale mușețelului sunt cunoscute încă din Antichitate, iar călugării l-au folosit cu cinste pentru tratarea multor boli. Dacă decoctul este foarte bun pentru durerile de ficat, fiert în ulei, mușețelul stopează frisoanele și febra. În acest caz se recomandă fricționarea corpului. În amestec cu vin, mușețelul are rolul de a normaliza ciclul menstrual (prin masarea zonei uterului cu apa în care a fiert planta), dar și de a împiedica formarea calculilor renali. Acest amestec este indicat și pentru calmarea durerilor de stomac și combaterea dizenteriei. La rândul său, menta sălbatică este un panaceu de excepție. Fiartă cu ulei și aplicată sub formă de cataplasmă, planta combate frisoanele. La rândul lor, cataplasmele din mentă zdrobită au rolul de a neutraliza mușcăturile de șarpe. Aplicate pe vânătăi, cataplasmele ajută pielea să-și recapete culoarea inițială.
Mărarul destinde nervii
Tot vechile rețete călugărești ne vorbesc și despre puterea energizantă a mărarului. Decoctul din mărar și ulei calmează durerile de cap, destinde nervii și stopează frisoanele. Pentru calmarea durerilor abdominale și intestinale se folosește mărar mărunțit, amestecat cu apă călduță și consumat ca atare. Un efect uimitor în cicatrizarea rănilor îl au și florile de nalbă mare, fierte în vin cu miere și folosite sub formă de cataplasme. De asemenea, o cataplasmă cu flori de nalbă fierte în ulei este un remediu bun și împotriva mușcăturilor veninoase și a arsurilor.
Părinţii Arsenie Boca şi Elefterie, doi vindecători de excepţie
De-a lungul timpului, rețetele folosite de binecunoscutul părinte Elefterie au avut efecte uimitoare în vindecarea numeroaselor maladii. Unul dintre cele mai bune leacuri folosite de vestitul călugăr este o rețetă contra durerilor de cap, considerată cu adevărat uimitoare. E nevoie de o piele de miel sau de oaie proaspătă, peste care se întinde miere de albine și tămâie pisată foarte bine. Blana se pune pe cap și se păstrează până când mierea se usucă. Acest tratament al părintelui Elefterie este excelent și pentru vindecarea loviturilor la cap, inclusiv a vaselor sparte și a cheagurilor de sânge.
Excepționale sunt și tratamentele lăsate moștenire de părintele Arsenie Boca. Astfel, pentru vindecarea cataractei, părintele recomandă seva viței-de-vie. Primăvara, se pune o sticluță la vița-de-vie și se lasă să se adune seva. Se iau apoi câteva picături cu pipeta și se pun în ochiul bolnav. Efectul este garantat. Pentru pietrele la fiere, părintele Arsenie Boca recomandă ceaiul de limba-cerbului cu coajă de portocală, neîndulcit, preparatul având rolul de a zdrobi pietrele și de a le transforma în nisip. Tot de la părinte știm că cel mai bun remediu contra căderii părului este amestecul din gălbenuș cu ulei de ricin. Masca se aplică pe părul uscat, se lasă o jumătate de oră, apoi părul se spală normal și se clătește la final cu oțet de mere.