de Raluca Grințescu
Schinduful este o plantă ierboasă din familia leguminoaselor, originară din Asia și cultivată pe scară largă în sudul Europei, nordul Africii și sporadic pe la noi. Fructele, sub formă de păstăi, conțin 10-20 de semințe ovoid-romboidale, de culoare brun-gălbuie, care au importanță medicinală.
Joc cu colesterolul rău!
Semințele de schinduf conțin o cantitate mare de substanțe proteice, grăsimi, precum și mucilagii, saponozide, fitosteroli, taninuri, cumarine, substanțe alcaloidice (trigonelina), fiind benefice celor care suferă de diabet de tip insulino-dependent. Faceți o cură de 12 luni cu infuzie de schinduf, din care beți câte două-trei căni pe zi. Planta este un hipoglicemiant puternic în timp, care va necesita reducerea gradată a dozelor de insulină. Pentru valori crescute ale colesterolului, luați câte o linguriţă cu pulbere de patru ori pe zi, înaintea meselor principale. De asemenea, planta intervine în metabolismul lipidelor, reducând aşa-numitul colesterol rău, protejând sistemul cardiovascular de apariţia ischemiei cardiace.
Bun în ulcerele varicoase
Seminţele sporesc secreţia lactată şi îmbunătăţesc starea de sănătate a mamei. Două linguriţe cu pulbere amestecată cu miere, luate cu o oră înainte de masă, vindecă anorexia. Infuzia de schinduf e de ajutor femeilor aflate la menopauză, prevenind eliminările masive de calciu şi ajutând la păstrarea forţei musculare. Mai vindecă şi sterilitatea, dar are şi efecte antiinflamatoare asupra intestinului. Cataplasma cu seminţe de schinduf ajută la terapia ulcerelor varicoase și a eczemelor cu mâncărimi. Din semințe mai puteți prepara un decoct astfel: o linguriță cu semințe măcinate la o cană cu apă. Mai întâi țineți la macerat șase ore, după care fierbeți cinci minute. Strecurați și beți lichidul îndulcit, pe parcursul unei zile.
PONT. În cosmetică, schinduful întăreşte unghiile şi părul, iar pe femeile prea slabe le ajută să-şi rotunjească formele, fără a creşte ţesutul adipos.