Main menu

header

  În Biblie găsim o mulţime de referiri la plantele medicinale, adevărate leacuri pentru suflet şi trup deopotrivă. Tămâia este o substanţă răşinoasă obţinută prin creşterea scoarţei unor arbuşti exotici, solidificată sub forma unor boabe neregulate de culoare gălbuie-roşiatică. Se spune că dacă aceasta este sfinţită şi ţinută la gât apară de blesteme, de ispite şi de deochi. Dar, în afara laturii mistice, puţini dintre noi ştiu că tămâia poate fi folosită şi ca tratament naturist al câtorva afecţiuni. Despre acestea vă vom spune în rândurile de mai jos.

Tratează sânii inflamaţi

  Laringita, tusea necontrolată sunt vindecate prin consumarea zilnică a 20 de picături de tămâie într-un pahar cu apă. Totodată, pentru a profita de efectele antiinflamatoare şi antiinfecţioase se face gargară cu infuzie. Aceasta se pregăteşte din una sau două bobiţe de tămâie ce se pun într-un pahar cu apă clocotită, timp de o jumătate de oră. Tămâia nu se va dizolva, ci se va topi şi va pluti la suprafaţă. Se pot administra între două sau trei linguriţe din această infuzie, de trei ori pe zi. În cazul inflamării sânilor se aplică pe zona afectată comprese cu infuzie de tămâie ce vor fi ţinute timp de două ore în fiecare zi. Tămâia mai are şi un puternic efect cicatrizant, fiind foarte bun antiinflamator extern. Pentru a dizlova pietrele la rinichi este recomandat consumul unei linguriţe cu tinctură diluată în jumătate de pahar cu apă plată, de trei ori pe zi. Dar cum se prepară miraculoasa tinctură? Într-un borcan închis ermetic se pun zece grame de tămâie şi se lasă timp de şapte zile la dizolvat în 100 ml alcool alimentar de 90 de grade. Apoi se strecoară şi se administrează intern.

Topeşte chisturi de pe ficat, plămâni, rinichi

  O cură extraordinar de bună, ce topeşte chisturile pe ficat, plămâni sau rinichi, este tot pe bază de tămâie. Astfel, în prima săptămână se înghite în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, un bob de tămâie albă (cât un bob de mazare), învelit în miez de pâine (ca să nu atingă dinţii, fiindcă formează carii). În următoarele trei săptămâni se procedează la fel, dar numai din două în două zile. În paralel se beau trei-patru pahare cu ceai de traista-ciobanului înaintea meselor principale şi chiar între mese în loc de apă.

Atenţie!Tămâia „atacă” dinţii, motiv pentru care preparatele cu tămâie nu vor fi ţinute mult timp în gură. De asemenea, trebuie procurată din locuri autorizate, cu inscripţionarea pe ambalaj că poate fi folosită pentru uz intern.
Claudia Stan
Străvechi leac de medicină monahală

  Tămâia este probabil cel mai puternic şi mai cunoscut remediu din medicina populară magică românească. Pentru stări de anxietate şi chiar în psihozele şi nevrozele grave se fac în dormitor fumigaţii cu tămâie înainte de culcare. Se pune pe o tablă încinsă o bobiţă de tămâie, ce va începe să fumege, răspândind în încăpere un miros specific, şi efectele terapeutice nu vor întârzia să apară. Parfumul tămâiei linişteşte gradat psihicul, ajutând la un somn lin şi la o trezire într-o stare de calm. Tratamentul trebuie făcut cu perseverenţă vreme de măcar şase luni. Acesta este un străvechi leac de medicină monahală.