de Carmen Ciripoiu
În ultima perioadă, rata natalității a ajuns să scadă într-un ritm amețitor. De ce numărul cazurilor de infertilitate este cu mult mai mare? Ce probleme de sănătate aduc grave prejudicii funcției de reproducere? Ne pot ajuta remediile naturiste să avem copii frumoși și sănătoși? La toate aceste întrebări găsim răspunsuri în rândurile de mai jos.
Alimentația, unul dintre principalii vinovați
Alimentația este unul dintre principalii vinovați pentru apariția infertilității atât la femei, cât și la bărbați. În cazul doamnelor, cafeaua sau produsele care conțin cofeină consumate în exces sunt inamicii fertilității, mai mult de două cești pe zi având rolul de a scade uneori chiar cu până la 50% șansele de a avea copii. În ceea ce-i privește pe domni, efecte la fel de grave le au tutunul și alcoolul, dar și zahărul alb, care dereglează activitatea testiculelor și a hipofizei. De asemenea, berea conține o substanță cu un puternic efect estrogen, care reduce concentrația de spermatozoizi. Scăderea infertilității și, respectiv, a potenței este cauzată și de carne, prăjeli, alimente, despre care se spune că perturbă echilibrul hormonal. Însă cel mai mare vinovat al problemelor care duc la sterilitate este considerat a fi stresul, prin perturbarea și slăbirea sistemului imunitar, cu rol în menținerea sănătății aparatului reproducător.
Semințele neprăjite de dovleac reglează secreția endocrină
Există însă și alimente-minune care cresc capacitatea de reproducere. Pe primul loc se situează semințele neprăjite de dovleac, susan sau floarea-soarelui, ce conțin acizi grași nesaturați, care ajută la reglarea secreției endocrine. O sursă excelentă de seleniu pentru creșterea concentrației de spermatozoizi este gălbenușul. Se recomandă însă ouăle obținute prin metode ecologice. Varza albă și varza roșie, consumate în stare crudă, au un efect de reîntinerire necesar bărbaților infertili. La fel de bune sunt și spanacul, salata verde, pătrunjelul, țelina verde și leușteanul. O deficiență cât de mică a fierului la femei duce la o infertilitate temporară. De aceea, specialiștii recomandă o cură cu alimente bogate în fier: urzici, spanac, germeni de grâu, gălbenuș. În dieta de stimulare a fertilității se numără și multe sucuri de țelină, pătrunjel, morcov, sfeclă roșie, struguri, mere, lămâi și salate de crudități. Un rol important în menținerea echilibrului endocrin îl au și vitaminele E și C. Cea mai mare cantitate de vitamina C se găsește în măceșe, coacăze negre, lămâi, portocale, grepfrut, în timp ce vitamina E se poate lua prin consumul de cătină, ulei de măsline presat la rece, miez de nucă, ulei de soia și soia germinată.
Cura de morcovi, recomandată pentru problemele sexuale
Un bun afrodiziac natural este și usturoiul, care acționează asemenea unui tonic sexual prin eliberarea oboselii fizice. Se recomandă consumul zilnic a doi-trei căței de usturoi. Un aliment cu efecte benefice este și ceapa, iar consumul de morcovi proaspeți, amestecați cu câteva lingurițe cu miere, vă ajută să scăpaţi de problemele sexuale. Un leac bun pentru impotență este și ghimbirul proaspăt, consumat împreună cu câteva lingurițe cu miere, înainte de culcare. Tratamentul durează o lună. Funcțiile sexuale pot fi îmbunătățite și prin consumul de stafide fierte în lapte și consumate de trei ori pe zi. Pentru început, se vor folosi 30 g de stafide, ulterior, doza fiind mărită la 50 g. Multe dintre problemele de infertilitate au fost tratate miraculos cu mlădițe de zmeur sau cu frunze proaspete sau uscate. Terapia reglează hormonii și tonifiază uterul, în timp ce tinctura de zmeur combate chisturile ovariene și fibromul uterin. Remedii bune împotriva disfuncțiilor sexuale sunt și uleiurile esențiale de trandafiri, ylang-ylang, iasomie și salvie, prin efectul sedativ indus.
Polenul de albine, benefic impotenței
Printre plantele cu cele mai puternice efecte hormonale asupra bărbaților se numără ginsengul, din care se administrează 1-3 g pe zi. Rezultate remarcabile îl are și polenul de albine, recomandat în cure de șase luni, una-două lingurițe pe zi. Pentru un gust mai bun, polenul se poate amesteca împreună cu miere de albine. Pentru reglarea activității hormonale a bărbaților, foarte bune sunt și cerealele integrale, care conțin o mare cantitate din vitaminele complexului B. Cel mai puternic stimulent hormonal și tonic sexual, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este brânca-ursului. La femei, planta reglează ciclul menstrual (în multe cazuri, femeilor cu menopauză prematură redeclanșându-li-se ciclul menstrual) și reîntinerește organismul. Rezultate remarcabile îl are tinctura de brânca-ursului, o linguriță de patru ori pe zi, diluată în jumătate de pahar cu apă. Tratamentul durează șase luni.
Vinul de țelină, adjuvant împotriva frigidității
O minunată rețetă cu efecte uimitoare constă în amestecul a 1 kg de morcovi cu 1,5 kg țelină, 1 kg mere, 1/2 kg nucă, 2 lămâi, 2 portocale, 1/2 kg miere, toate macerate într-un litru de vin alb. Preparatul se păstrează la frigider și se consumă două linguri, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. În paralel, timp de trei săptămâni, se vor lua zilnic 80 g grâu încolțit. Ca adjuvant împotriva impotenței și frigidității se recomandă vinul de țelină cu miere. Două mâini cu frunze de țelină se pun într-un litru de vin, la care se adaugă o linguriță cu scorțișoară și una cu semințe de țelină. După șapte zile de macerat, în preparat se mai adaugă 300 g miere. Se strecoară, apoi se pune în sticle. Se consumă un pahar cu vin înainte de masă.
Ginsengul, excelent virilizant
Folosit în special ca ajutor preventiv în tratarea bolilor infecțioase, ginsengul este recomandat și în tratamentul infertilității și al impotenței, datorită stimulării mentalului. Specialiștii recomandă pulberea de rădăcină de ginseng, în cure de 10-14 zile.
În cazuri de astenie sexuală cauzată de stres se recomandă cura cu struguri. La început se vor consuma o jumătate de kilogram de struguri pe zi, și doza crește până la trei kilograme zilnic. Consumat înainte de începerea actului sexual, sucul de struguri are un efect energizant.
Atenţie mare la igienă!
O igienă deficitară poate fi extrem de periculoasă pentru capacitatea de reproducere. Și nu vorbim doar despre igiena zilnică, ci și despre folosirea prezervativului. De asemenea, anumite infecții, aparent banale, pot afecta grav aparatul de reproducere feminin sau masculin. Există cazuri când infecțiile netratate la timp au cuprins la un moment dat întregul aparat genital, producând impotență și sterilitate.