Main menu

header

  O mâncărică de ştevie (Rumex patientia) face minuni. Însă, pentru a beneficia de avantajele substanţelor din această plantă, trebuie să ştiţi că ştevia poate fi consumată în mai multe feluri: decoct, ceai, pisată etc.

Cremă pentru crăpăturile pielii

  Printre reţetele deosebit de eficiente în tratarea unor afecţiuni externe sunt:
- rădăcina de ştevie, pisată şi amestecată cu usturoi, poate fi aplicată sub formă de cataplasme pe zona afectată de bube dulci;
- rădăcina pisată, amestecată cu smântână, formează un fel de cremă cu care se pot unge crăpăturile pielii;
- rădăcina friptă se pisează şi se pune pe „bube” pentru a accelera vindecarea.
  În compoziţia chimică a rizomilor s-a identificat o rezină cu puternică acţiune laxativă, substanţe mucilaginoase, ulei gras, fitosteroli, amidon 15%, pectine, glucide, oxalat de calciu etc.

Ştevia de munte contra hemoragiilor uterine

  Astringentă, antianemică, depurativă, digestivă, laxativă, diuretică, purgativă (funcţie de doză), remineralizantă, ştevia de munte (Rumex alpinus) distruge o serie de microbi, inclusiv stafilococul. Se poate folosi în tratarea abceselor, adenitelor, afecţiunilor hepatice, atoniei digestive, blocajului urinar, bolilor endocrine, diabetului, diareii, dizenteriei, erizipelului, hemoptiziei, hemoragiilor uterine, hemoroizilor, herniei, icterului, insuficienţei hepatice, intoxicaţiilor, laringitei, leucoreei, reumatismului, scabiei, scrofulozei, tuberculozei, tusei, ulcerelor cutanat, gastric şi duodenal, vărsăturilor.

Patru reţete panacee

  Ştevia de munte poate fi consumată fie în stare crudă în tot soiul de salate, fie în ciorbe şi în alte mâncăruri. De asemenea, pentru afecţiunile menţionate mai sus, puteţi să consumaţi planta în următoarele forme:
1. O linguriţă cu plantă uscată, măcinată se va ţine sub limbă zece minute. Înghiţiţi apoi cu puţină apă. Se repetă de trei ori pe zi;
2. O linguriţă cu plantă sau rădăcină mărunţită se va pune într-o cană cu apă clocotită. După ce stă acoperită zece minute strecuraţi. Se vor consuma trei căni pe zi, dacă se poate neîndulcite sau îndulcite cu miere;
3. Consumaţi o linguriţă cu rădăcină proaspăt rasă de trei ori pe zi, după mese;
4. Pentru uz extern, eficientă este aplicarea de frunze fierte pe locurile afectate.
Elena Şerban
Avertizare!
Din cauza oxalaţilor pe care îi conţine, preparatele pe bază de ştevie nu trebuie folosite sub nicio formă de persoanele care au calculi renali sau biliari sau de bolnavii de gută!