de Raluca Grințescu
Agrişele indiene (amla) sunt fructe sărace în calorii. 100 g de agrişe înseamnă 60 de calorii. Acestea conţin 80% apă, fiind surse bogate de carbohidraţi, fibre dietetice, vitamina C, minerale precum calciu, fosfor şi fier şi antioxidanţi.
Curăță tractul gastrointestinal
Fructele amla vă revitalizează părul, vă redau supleţea şi volumul, împiedicând căderea şi ruperea acestuia, datorită aportului de vitamina C. Antioxidanţii previn albirea prematură a părului. Uleiul de agrişe conţine acizi graşi esenţiali, care accelerează creşterea firului de păr. Masați scalpul cu ulei de agrişe, şi circulaţia sângelui va fi îmbunătăţită. În plus, veți scăpa şi de mătreaţă. De asemenea, aceste fructe au un conţinut ridicat de fibre, împiedică apariţia tulburărilor de motilitate a intestinelor şi curăță tractul gastrointestinal. Aroma agrişelor stimulează mai mulţi receptori gustativi şi activează enzimele digestive, care asigură o digestie eficientă. Consumând agrişe, puteți menţine un nivel optim al zahărului în sânge. Fructele care conţin puţin zahăr şi multe fibre sunt ideale în dieta pacienţilor bolnavi de diabet. Totodată, agrişele ajută la reglarea glucozei în sânge şi la scăderea nivelului de albumină.
Ține la distanță psoriazisul
Vitamina C şi antioxidanţii din agrişe sunt mai mult decât benefice pentru sănătatea pielii, revitalizându-i textura şi redându-i strălucirea. Vitamina C ajută la eliminarea toxinelor din corp, un rezultat care se răsfrânge şi asupra pielii. Veți scăpa și de acnee, pete şi de alte semne inestetice. Antioxidanţii, la rândul lor, suprimă efectul radicalilor liberi asupra pielii şi întârzie apariţia ridurilor şi a semnelor premature de îmbătrânire. Dacă este combinat cu diferite tipuri de uleiuri naturale şi aplicat pe corp, sucul de agrişe previne apariţia eczemei şi a psoriazisului.
Calmant pentru ochi obosiți și umflați
Fructele amla conţin, pe lângă vitamina C, aminoacizi şi pectină, care scad concentraţia colesterolului LDL (rău) în sânge, crescând-o pe cea a colesterolului bun (HDL), benefic pentru organism. Totodată, protejează vasele de sânge şi împiedică apariţia aterosclerozei. Aceste fructe au puternice proprietăţi antiinflamatorii, reduc durerea şi umflăturile, fiind o adevărată binecuvântare pentru cei care suferă de artrită. Puteți calma şi ochii obosiţi şi umflaţi consumând agrişe. Agrişele împiedică formarea cheagurilor de sânge şi îmbunătăţesc circulaţia sangvină.
Alte beneficii
Deoarece conţin vitamina C, agrişele indiene pot lupta cu răceala, gripa, durerea în gât şi cu infecţiile; de asemenea, amla previne aftele şi ulcerele bucale, vă scapă de stres și îmbunătăţesc memoria; contribuie la buna funcţionare a ficatului şi a sistemului urinar; sucul de agrişe poate fi consumat pentru întărirea dinţilor; fructele pot fi consumate şi de persoanele cu probleme tiroidiene; previn disfuncţiile erectile şi impotenţa.
Sucul de agrişe poate fi consumat pentru întărirea dinţilor