de Raluca Grinţescu
De cele mai multe ori uităm cât de importanți sunt ochii și ne gândim că doar bătrânețea îi poate afecta. Îi neglijăm, îi obosim, îi maltratăm și apoi ne plângem de cearcăne, de roșeață, de iritații și de alte afecțiuni. Iată câteva leacuri din plante care vă ajută să le remediați cât mai este timp.
Ceaiul de gălbenele, fabulos în conjunctivite
Ceaiul de gălbenele (calendula officinalis) este un remediu extraordinar pentru tratarea naturală a iritațiilor oculare cauzate de alergii, apa de piscină, uscăciune, praf, vânt, oboseală sau conjuctivită virală (nu bacteriană). Conjunctivita virală se poate deosebi de cea bacteriană prin faptul că secrețiile oculare sunt apoase, transparente. În conjunctivita bacteriană, ochiul are o secreție groasă, verde sau gălbuie. Înainte de a începe acest tratament, trebuie să vă asigurați că mâinile sunt curate. Ochii sunt foarte sensibili, și trebuie lucrat cu multă grijă și atenție. Se toarnă apă clocotită (o cană) peste două lingurițe cu flori de gălbenele uscate, se acoperă cu capacul și se lasă la infuzat 15-20 de minute. La final, se strecoară printr-un tifon dublu sau printr-o sită deasă, pentru a elimina orice particule mici care ar putea provoca o iritare și mai mare a ochilor. Infuzia de gălbenele poate fi folosită în mai multe moduri: sub formă de picături sau comprese. Cu o pipetă se pot pune câteva picături de ceai direct în ochi. Dacă nu tolerați acest lucru, puteți aplica pe pleoapele închise comprese cu tifon îmbibat în ceai de gălbenele. Cu toate acestea, picurarea ceaiului în ochi face vindecarea mai rapidă. Procedeul se repetă de mai multe ori pe zi, până resimțiți o ameliorare.
Feniculul reface pleoapele obosite
Feniculul era un condiment foarte prețuit în China Antică, grecii l-au considerat un medicament neîntrecut, iar în perioada medievală era cultivat în mănăstiri și considerat o plantă magică. O utilizare interesantă a ceaiului de fenicul constă nu în băutul lichidului, ci în folosirea sa pentru tratarea ochilor. Dacă aveți ochii obosiți sau iritați, dacă vreți să faceți spălături ale ochilor pentru a ajuta la vindecarea problemelor de vedere, inclusiv a cataractelor, introduceți un disc de bumbac în ceaiul rece și aplicați pe ochi aproximativ zece minute.
Şi eufrasia, denumită şi „iarba ochilor”, este cunoscută ca o plantă cu largă utilizare populară în afecţiunile oculare: în tratamentul conjunctivitelor, chiar şi al celor alergice, în blefarite, în cazul urciorului şi în alte cazuri de inflamaţii oculare. Se utilizează sub formă de colir, adesea în asociere cu alte plante, sub formă de spălături oculare sau împachetări efectuate cu infuzia sa. Aceasta trebuie bine filtrată, pentru a se evita introducerea în ochi a fragmentelor din aceeaşi plantă. Utilizarea eufrasiei ca antiinflamator ocular este justificată de prezenţa iridocelelor, a flavonoidelor şi taninilor, ce conferă plantei proprietăţi analgezice, astringente, antiinflamatorii şi antibacterice. În caz de urcior, pentru a-l arde şi a-i facilita dispariţia, se pot efectua împachetări cu comprese din tifon steril îmbibat în infuzie călduţă de eufrasia sau chiar cu planta însăşi înmuiată în infuzie.
Plante care menţin starea bună a vederii
Leacuri speciale pentru cataractă
PONT. Faceți un amestec de morcovi, ţelină, pătrunjel şi suc de cicoare pentru a ajuta la hrănirea nervului optic şi a sistemului muscular. Rezultate uimitoare au fost înregistrate după ce s-a utilizat această formulă